Sreda, 18.09.2019.

14:06

Šta Brisel kaže o izaslaniku za KiM

Imenovanje izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine nije trenutno tema u Briselu, tvrde Tanjugovi izvori u sedištu evropske administracije.

Izvor: Tanjug

Šta Brisel kaže o izaslaniku za KiM
Foto: Depositphotos/vlakoh

Navode i da ako ta tema i postoji, ona neće biti stavljena "na sto" u narednih par meseci.

"Ako se o tome i bude razgovaralo to će biti u daljoj budućnosti kada se uspostavi rad nove Evropske komisije, a o tome bi trebalo da odlučuju novi Visoki predstavnik i Savet ministra spoljnih poslova EU", navode izvori Tanjuga u Briselu.

U Evropskoj komisiji ne žele da komentarišu navode medija o inicijativi Nemačke i Francuske da Evropa, poput SAD, imenuje izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, a portparolka portparolka EU Maja Kocijančič kaže da je za posredovanje nadležan visoki predstavnik EU.

Visoki predstavnik EU na osnovu mandata Generalne skupštine UN posreduje u dijalogu Srbije i Kosova koji za cilj ima punu normalizaciju odnosa kroz pravno obavezujući sporazum”, navodi Kocijančičeva za Tanjug.

U Briselu isključuju mogućnost da zemlje članice EU samoincijativo imenuju svoje izaslanike. Ponavlja se da je dijalog pod pokroviteljstvom Unije i da je u tom procesu važno transparentno i demokratsko funkcionisanje bez kontradikcija u načinu i ciljevima

Dodaje se i da je EU do sada imenovala specijalne izaslanike uglavnom za "krizna područja i situacije".

U Komisiji naglašavaju i to da će Angelina Ajnhorst, koja se u medijima pominje kao mogući izbor za specijalnog EU izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, nastaviti da obavlja funkciju generalnog direktora u Evropskoj službi za spoljne poslove, što, kao i prethodnih godina, podrazumeva pomoć visokom predstavniku EU u posredovanju dijalogom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

11 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

16 h

Podeli: