Svet

Utorak, 02.12.2014.

08:57

OMV: Putinova odluka nas iznenadila

Austrijska naftna kompanija OMV, koja je potpisala ugovor o izgradnji gasovoda Južni tok kroz Austriju, iznenađena je najavom obustave realizacije tog projekta.

Izvor: Tanjug

Default images

Iz OMV je poručeno da je projekat Južni tok dugoročni plan u korist energetske sigurnosti Evrope.

"Detaljno ćemo analizirati stanje, i potom ćemo znati šta dalje", navedeno je u saopštenju OMV koje je prenela agencija APA.

Izjava šefa OMV Gerharda Roisa se očekuje tokom dana, pošto se on nalazi u Bukureštu povodom desetogodišnjice angažovanja austrijskog koncerna u Rumuniji.

Rois i šef Gazproma Aleksej Miler su u junu u Beču potpisali sporazum o izgradnji dela Južnog toka kroz Austriju.

Evropska komisija je tada poručila da su bilateralni sporazumi u vezi Južnog toga u mnogim delovima u suprotnosti sa evropskim pravom, i Brisel je poručio da je spreman da prihvati ovaj projekat samo ukoliko bude u saglasnosti sa pravnim aktima Unije.

Sredinom oktobra Gasprom je saopštio da se usporeno odvija finansiranje projekta zbog sankcija. Strane banke su oprezne i čekaju na labavljenje sankcija, saopštio je tada Gasprom, dodajući da se rokovi izgradnje nisu menjali.

Neposredno pose toga Mađarska je najavila, mimo pravila EU, promenu svog zakonodavstva kako bi krenula u realizaciju Južnog toka.

Južnim tokom gas iz Rusije, preko dna Crnog mora trebalo je da stigne do Bugarske, Srbije, Mađarske, Austrije i Italije.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u ponedeljak uveče da Rusija za sada ne može da nastavi realizaciju Južnog toka pošto je Bugarska blokirala gradnju podmorske deonice.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da najave o obustavljanju izgradnje Južnog toka nisu dobra vest za Srbiju, koja je bila lojalna tom projektu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

10 h

Podeli: