Svet

Petak, 24.10.2014.

13:31

Sberbanka tuži EU zbog sankcija

Ruska Sberbanka se obratila sudu EU u Luksembrugu sa zahtevom za poništenje odluke Saveta EU o primeni sankcija uvedenih Rusiji, koje se odnose na banku.

Izvor: Tanjug

Default images

Zbog toga što je slučaj predmet razmatranja suda EU, u skladu sa uobičajenom praksom za tu vrstu pitanja, banka neće komentarisati svoj zahtev do konačnog rešenja suda, navodi se u saopštenju koje je preneo Tas.

EU je od 1. avgusta uvela sanskcije ruskom finansijskom sektoru. Ograničenje poslovanja uvedeno je za pet ruskih banaka - Sberbanku, VTB, Gasprombanku, VEB i Roseljhozbanku.

Sankcije su uvedene na godinu dana, sa mogućnošću razmatranja posle tri meseca. Evropskim rezidentima je zabranjeno da tim bankama omogućavaju srednjoročno i dugoročno finansiranje. Pri tome su zavisna preduzeća tih banka registrovana na teritoriji EU, izuzeta iz sankcija. Takve strukture imaju Sberbanka, VTB i Gasprombanka.

Kako je ranije javio Tas, Rosnjeft i biznismen Arkadij Rotenberg, koji su krajem jula uključeni na evropski spisak sankcija, takođe su podneli tužbu protiv Evropske unije. Vnješekonom(VEB) takođe ne isključuje mogućnost sudskog osporavanja sankcija, saznao je Tas u toj banci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Svet

Plan pada u vodu? "Kina je ključni igrač"

Kina je i dalje "ključni snabdevač", piše u izveštaju Allianz Trade-a koji zaključuju da će pokušaji da se ostatak sveta otkloni od trgovine sa njima biti "teško, ako ne i nemoguće".

13:10

18.5.2024.

1 d

Podeli: