Svet

Četvrtak, 28.10.2021.

15:30

Pod lupom revizora: Pred poznatom kompanijom sada je 5 važnih zadataka

Dostavljači bi uskoro mogli da rade u boljim uslovima.

Izvor: B92.net

Pod lupom revizora: Pred poznatom kompanijom sada je 5 važnih zadataka
Ilustracija: Vitali Michkou/Shutterstock

Naime, Glovo, jedna od vodećih svetskih multikategorijskih platformi za dostavu, danas je najavila projekat "The Couriers Pledge" ("Zavet kuririma"), kojim želi da unapredi socijalna prava i beneficije dostavljača, bez obzira na njihov tip zaposlenja ili radni status u kompaniji. Kako je najavljeno, Maroko i Gruzija biće prve zemlje uključene u početnu fazu projekta.

"Cilj je da se implementacija 'Zaveta kuririma' sprovede u svim zemljama u kojima posluje do kraja 2023, uključujući i Srbiju", poručili su iz kompanije.

"Zavet" je kreiran na osnovu saveta "Fairwork" projekta (u pitanju je akciono-istraživački projekat sa sedištem na Univerzitetu Oksford i WZB Berlinskom centru za društvene nauke), a uspostavlja novi skup standarda koji uključuje pravičnu zaradu po satu (po uzoru na podatke WageIndicator-a o pravičnim zaradama i dnevnim platama), unapređenje osiguranja i pristupa obuci i bezbednosti.

Niske plate, mnogo rada i ograničena prava: Mogu li dostavljači hrane da očekuju bolje dane?

"Trenutna situacija u oblasti radnih platformi je takva da većina radnika nema osnovna radna prava niti zaštitu. Uslovi za rad su opasni, zarade niske i nekonzistentne, a prisutne su i prepreke za kolektivnu organizaciju. Glovo, kao jedna od najvećih kompanija u ovoj oblasti, mogla bi da postane primer poštene prakse, ukoliko se posveti sprovođenju sveobuhvatne politike koja unapređuje uslove radnika. 'Fairwork' ne podržava kompanije, već daje nezavisne procene njihovih politika i praksi. Sa te pozicije pozdravljamo poziv kompanije Glovo da pružimo nezavisnu procenu njihovog novog 'Zaveta kuririma' i radujemo se testiranju njegove primene na terenu u odnosu na naše principe poštenog rada", izjavio je profesor Mark Grejam, direktor "Fairwork" projekta.

Pravičnija budućnost rada podrazumeva pet stavki: pravičnije zarade, unapređenje osiguranja, bezbednost i održavanje, proaktivni menadžment, te brigu o zajednici kurira, a obaveze koje je poznata kompanija preuzela biće predmet spoljne revizije koje će sprovoditi "Fairwork" i svi nalazi će biti javni.

U saopštenju se navodi da će "Fairwork" eksterna revizija sastojaće se od anketa i intervjua sa kuririma, a da će Glovo biti isključen iz ovih procesa kako bi se osiguralo da rezultati revizija budu nezavisni, pošteni i objektivni.

Zarada je dobra, ali kakvi su drugi uslovi rada za dostavljače hrane? VIDEO

"Iako je ekonomija honorarnih poslova otvorila nove mogućnosti, pošteno je reći da se nalazi pred brojnim izazovima i da su potrebna određena unapređenja, posebno kada su u pitanju socijalna prava kurira. Do 2023. godine očekujemo da ćemo sarađivati sa oko 240.000 kurira širom sveta na mesečnom nivou i posvećeni smo tome da im obezbedimo veća socijalna prava i beneficije, istovremeno štiteći ono do čega sami drže, njihovu autonomiju i fleksibilnost", rekao je Saša Mišo, suosnivač kompanije Glovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

3 h

Podeli: