Svet

Petak, 27.12.2019.

19:00

Ultimatum SAD: Evropa ima 24 sata da prekine izgradnju Severnog toka 2

Stejt department SAD dao je rok kompanijama koje postavljaju cevi za gasovod Severni tok 2 da obustave taj posao, koji ističe 20. januara naredne godine.

Izvor: Sputnik

Ultimatum SAD: Evropa ima 24 sata da prekine izgradnju Severnog toka 2
Foto: Depositphotos, olena-design

U saopštenju na sajtu Stejt departmenta navedeno je da strane koje učestvuju u projektu moraju "pod hitno da pokažu dobre namere i da obustave svoju delatnost".

Kompanije su dužne da taj postupak završe u roku od 30 dana od usvajanja zakona o budžetu, navedeno je u saopštenju.

Predsednik SAD Donald Tramp je 20. decembra potpisao odbrambeni budžet za 2020. godinu, koji podrazumeva sankcije protiv projekata Severni tok 2 i Turski tok.

Vašington je tražio od kompanija koje izvode radove da obustave izgradnju gasovoda, prenosi Sputnjik.

Kompanija "Alzeas", koja postavlja cevi za Severni tok 2, već je obustavila radove i povukla specijalne brodove.

Zvanični predstavnik projektne kompanije Jens Miler je izjavio da je ostalo da se postavi još oko 160 od ukupno 2.460 kilometara cevi za gasovod.

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak rekao je da Moskva ima alternativu za postavljanje cevi: "Gaspromov" specijalni brod "Akademik Čerski", koji je sada na dalekom istoku Rusije, mogao bi da obavi taj posao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija objavila: Britanci digli uzbunu

Ruski istraživački brodovi, kojima upravlja Ruska agencija za otkrivanje mineralnih rezervi za komercijalnu eksploataciju (Rosgeo), pronašli su stotine milijardi barela rezervi nafte i gasa na Antarktiku u oblastima na koje polaže pravo Velika Britanija.

13:25

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Statistički izveštaj Banke za međunarodna poravnanja (Bank of International Settlements – BIS) za poslednji kvartal 2023, kao i godinu u celini, pokušava da sagleda protok gotovine kroz međubankarske sisteme u celom svetu.

8:31

24.5.2024.

1 d

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

12 h

Podeli: