Petak, 27.12.2019.

19:00

Ultimatum SAD: Evropa ima 24 sata da prekine izgradnju Severnog toka 2

Stejt department SAD dao je rok kompanijama koje postavljaju cevi za gasovod Severni tok 2 da obustave taj posao, koji ističe 20. januara naredne godine.

Izvor: Sputnik

Ultimatum SAD: Evropa ima 24 sata da prekine izgradnju Severnog toka 2 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

Vlada

pre 4 godine

@Boris

Neka ponude konkurentne cene a ne da uvode sankcije svima redom. Zamisli ti bahatost da jedna drzava odredjuje drugima sta ce i od koga da kupe?! Zar oni nisu za slobodno trziste, ponuda i potraznja i te fore? Neka shvate da Evropa nece njihov gas jer je preskup u odnosu na Ruski. Kao ja tebi da pretim da ne kupujes hleb od 40dinara kod konkurencije vec moras moj od 70 dinara, a nista nije bolji. Jos uz to sabotiram pekaru koja nudi jeftiniji hleb od mene jer ja ne mogu svoj precenjeni da prodajem dok oni rade.

Pedja

pre 4 godine

I uskoo ćemo saznati da li je Evropa potpuno poražena i postala nebitna ili ima snage da se vrati i sama odlučuje o svojoj sudbini.

s4

pre 4 godine

najveci neprijatelj amera su upravo te sankcije. amerika svima redom daje sankcije ti samo ima kratkoročno efekat ali ubrzo drzave nadju novo trziste i vec za par godina sve se vrati u normalu. evo cist primer turske. evropa se sve vise drži po strani jer uvidja da ameri vise nisu pouzdan partner. mislim da ako tremp dobije jos jedan mandat da ce napraviti strasnu stetu amerima

rebro

pre 4 godine

@Borise, gas iz Holandije nije kvalitetan kao ruski, a Norveška ga nema dovoljno.
Najjeftiniji i najkvalitetniji je ruski. Ujedno i najbliži.
Amerima je ovo očajnički potez, ali beskoristan jer će gasovod biti završen.

EU Citizen

pre 4 godine

Bravo. Tako se to radi, neće grupica ruskih špijuna u Nemačkoj oko SPD-a i jedna drugarica iz bivšeg DDR-a koja laže lakoverne da je desni centar da zezaju ceo zapadni svet i primenjuju dvostruke kriterijume. Što važi za sve ostale, važiće i za Nemce, a ako. misle da neće, dobro će platiti, a time ne mislim samo na ove sankcije, već na mnogo veće račune.

Boris

pre 4 godine

Rusija ne moze da prestane sa isporukom gasa, jer tako puni budzet. USA je trenutno najveci proizvodjac gasa ne svetu, razbijaju skriljce, i komprimuju ga. Jedva bi cekali da se to desi.Evropa se sem iz Rusije, gasom snabdeva sa bliskog istoka, Holandije(tu je jedno od najvecih gasnih polja na svetu), Norveske i USA. Nije tako jednostavno. USA hoce da zastiti svoju gasnu industriju u koje je ulozeno nekoliko stotina miljardi dolara.

Pera

pre 4 godine

Ovo je jasno kao dan, šta Englezi rade. Koliko god ih voleli ili ne mora im se priznati savrsenost u manipulaciji drugima za svoje interese. Kakvo oružje u vidu USA imaju za tu svrhu. Savršen plan koji sprovode zadnjih 200 godina.

+MAKSIM

pre 4 godine

To je pravi razlog postojanja NATO, ne da bi ratovali, već da se članice disciplinuju ekonomski. NATO je, pre svega, kolonijalni instrument Amerike.

neutralni felsh

pre 4 godine

To je pravi razlog postojanja NATO, ne da bi ratovali, već da se članice disciplinuju ekonomski. NATO je, pre svega, kolonijalni instrument Amerike.
(+MAKSIM, 28. decembar 2019 08:13)


NATO je vojno-ekonomski savez. ako hoces da te stiti, igras kako vecina kaze. ako neces... onda prodjes ko srbija.

Beki

pre 4 godine

Logika@ A koliko bi ekonomija EU izdrzala bez Ruskog gasa?Pa sta ako im je pola budzeta od gasa i nafte,ne prodaju oni samo EU taj gas i naftu.......

Maestro

pre 4 godine

@Garavi,
Gospodine veoma mi je drago da je neko pomenuo Filipine kao primer. Malo ko yna da je ta država bila Američka kolonija. Sve ste to lepo naveli, ali ste zaboravili neke druge stvari. Nisu samo Filipini tada bilo pod Amerikom, nego i Palau, Severna Marijanska Ostrva, Maršalska Ostrva, Mikronezija i Američka Samoa koji su pored Filipina raštrkani u Zapadnom i Centralnom Pacifiku i dan danas pripadaju Americi (dodajte na to oko 350km oko ostrva kao ekskluzivnu ekonomsku zonu i dobićete ogromnu vodenu teritoriju i to bez Havaja i spoljnih Ostrva Sjedinjenih država u pacifiku). Takođe, Amerikanci imaju Japan i Južnu Koreju kao bliske saveznike koji su iznad Filipina, tako da su Filipini maltene opkoljeni. Taj predsednik Duerte je pokazao srednji prst Ujedinjenim Nacijama a ne samo Amerikancima, i to da se podsetimo, ima snimak. Imali smo i mi jednog koji ide ,,sam protiv svih". Dalje, ne trebam da vas podsetim da Filipini sa Kinom imaju raspravu oko onih spornih ostrva u Južnom kineskom moru. I da Trampa nije briga za taj deo mnogo. I da svake godine sve više Filipinaca gine od konstantnih sve jačih oluja. Tako da tu nije mnogo pamet i snaga pobedila koliko je splet okolnosti takav. Evrpa je u drugom, možda i boljem položaju, ali nisam ekspert za to, ja sam pisao radove o tropskim državama i posebno o Pacifiku.

Taksista B.

pre 4 godine

Prevršila dara meru kaže jedna poslovica stara.Zar da cela Evropa trpi i propada zarad Američkih interesa koji žele slom i propast Rusije.Ameri se igraju sa gasom a on je veoma zapaljiva materija .

zoki

pre 4 godine

Turski tok je sitan i ne ugrožava direktno prodaju tečnog gasa. Osim toga, na gasovod se može prikačiti i gas sa Bliskog Istoka. Severni tok ne može poslužiti ničemu osim ruskom gasu, a ugrožava američke planove za izvoz tečnog gasa. Ipak mislim da će ovo samo da uspori završetak gasovoda, ali da ne može da ga spreči. Rusi će dovući svoje brodove. Sa druge strane kompanije koje su se povukle suočiće se sa tužbama za prekide ugovora, jer američke sankcije nisu međunarodne, a nisu ni “act of God”.

Pragmatic

pre 4 godine

Evropa ekonomski zavisi od Amera. Dovoljno je da Tramp zabrani prodaju Mercedesa i Nemacka (a sa njom cela Evropa) je u nevidjenoj krizi. Rusija za Amere nije previse bitna niti znacajna ali je samo zgodno orudje (lajt motiv) da stvaraju famu o neprijatelju i sprovode svoju doktrinu. Evropa je za Amere samo moneta za podkusurivanje (vojno nevazna politicki marginalizovana i ekonomski zavisna.
Jedina stvar koja je potencijalno opasna za Amere je cvrsta ekonomska i vojna saradnja EU i Rusije. Zamislite ruske resurse i nemacki kapital i poslovnost. Pa preko noci bi postali znacajni politicki, vojni i ekonomski faktor, sposoban da vodi svoju sudbinu.
Licno sam ubedjen da je cvrsta saradnja Rusije i EU upravo i mera opstanka obe strane.

Laik

pre 4 godine

Ovo moze biti kljucan trenutak modernog doba. Turci su uzeli s400 a evo citam planiraju jos jedan kontigent, usa im je zapretila da ce ih odstraniti iz f35 programa, na sta su ovi ladno rekli:ok, uzecemo onda ruske Su, poyy.. pa to je takav samar USA da im jos zvoni u glavi. Kontam da su im generali bili ljubicasti danima.. sa sve napumpanim venama na glavi:)) Ukoliko Evropa pokaze pa ne zube, vec samo kicmu kako je to Turska uradila, imacemo blagu marginalizaciju USA sto je do sad bilo nezamislivo..Daleko od toga da nece biti i dalje supersila ali ce se i druge drzave pitati..

max

pre 4 godine

Pa Rusija ako obustavi tranzit preko Ukrajine, bankrotirace za 12 meseci. Pola budžeta im je zasnovano na nafti i gasu.
(Logika, 27. decembar 2019 22:39)

Nije tako. Vec sada se 2/3 tranzita obavlja Severnim tokom 1. Severni tok 2. treba da obezbedi dodatne kolicine koje se traze jer nemacka industrija nezaustavljivo raste. Ukrajinski tok je bitan samo za jugoistocnu Evropu ali i to se menja turskim tokom.

sasho

pre 4 godine

Šta će Azija i Afrika da misle o Evropi kada dobijaju ovakve ultimatume?Nemačka trenutno nije baš malo dete, a germani nisu narod za šamaranje.

Džaja

pre 4 godine

@ Oliver Nedeljković

Živim u Americi i samim tim okružen sam svakodnevno masom Amera,ali,interesantno,ni kod jednog nisam primetio toliki stepen opsednutosti Trampom,kao kod tebe. Doduše,najveći deo ovih oko mene je visoko obrazovan,kod njih ne prolazi ta tkzv.“redneck” (u slobodnom prevodu - seljačka) politika,koju ovaj tvoj forsira.

Srbin iz Nemacke

pre 4 godine

Ameri su ovde nemocni, gasovod se zavrsava do kraja 2020 godine. Rusi salju svoj brod "Akademik Tscherski" koji se nalazi u Japanskom moru i kome treba otprilike jedna nedelja da dodje do Evrope, javlja nemacki Spiegel.

Stvarno svašta

pre 4 godine

Po kojoj osnovi Ameri zamišljaju da mogu da primoraju Rujkane da gas sprovode kroz Ukrajinu? Zato što Amerima Ukrajina odgovara? Pa koga briga za to. Koliko god ne voelo Rujkane, ovo je ipak previše. Evropa na takve ultimatume ne bi trebala da pristane. Uostalom, za čije babe zdravlje bi trebalo da je briga Evropu što bi Ukrajina pukla ako se transport gasa izmesti na Severni i na Turski tok? Evropi treba jeftin gas, to je sve.

Inat je najbolje oruzje

pre 4 godine

Zar se ovim privrednim ultimatumom indiretkno ne objavljuje RAT, ne samo
Nemackoj, vec i Evropi sa Rusijom?
Do kada i cime jos kauboji misle ucenjivati celi svet? Nadam se, da ce Rusija,
Nemacka, a i ostale evropske drzave podrzati i prkositi SAD oko dovrsenja
Severnog toka 2, te zavrsiti i pustiti u pogon 2020. godine.

Johny

pre 4 godine

Rusiju i Nemačku povezuje već izgradjeni gasovod 1.Rus da je pametan da obustavi tranzit gasa preko Ukrajine, poljaci, madjari, česi, slovaci koji su gotovo 100% zavisni od ruskog gasa bi nestali za mesec dana. Ionako su sa Ukrajinom dogovorili da im plate 2,7 mlrd dolara. Imaju turski tok, pustili Snagu Sibira sa Kinom

драган

pre 4 godine

Са каквим правом САД може утицати на рад остатка света ????Где је међународна сарадња , где су УН. ?????Сутра ће бити касно !!!!

Boris

pre 4 godine

Ove konkretne sankcije su protiv kompanija a ne protiv država. Neće biti efikasne, pošto će se naći ruske, beloruske, kazahstanske... kompanije koje inače ne prodaju ništa Amerima i koje će nastaviti radove i neće ih biti briga za sankcija. Samo će malo odložiti kraj radova i učini će ih skupljim ali na kraju će se gasovod ipak završiti.

Garavi

pre 4 godine

Prosto je: ili posedujes loptice, ili ne. Evo jednog kontraprimera:
Filipini su siromasna zemlja u Jugoistocnoj Aziji. Ogromna vecina zivi u siromastvu. Pred sam kraj XIX veka Ameri su ih preoteli od Spanaca i u tom ratu je poginulo mnogo Filipinaca. Od 1899 do 1945 bili su fakticki americka kolonija, a 1945 su proglasili nezavisnost. Posle 1945 Ameri su zadrzali vojne baze i instalirali Ferdinanda Markosa da upravlja zemljom.
Krajem 80-tih, MArkos je zbacen u drzavnom udaru bez krvi. 1991. Senat Filpina je naprosto rekao Amerima da napuste dve svoje glavne baze: pomorsku bazu Subic Bay i avio bazu Clark. Ameri nisu imali izbora.
Dve zemlje su ostale saveznici, ali Filipinci i dalje ne daju svoje. Dvojica americkih senatora (da li se pise sa jednim ili sa dva r, nisam siguran) podnela su zakon kojim se trazi odgovornost predsednika Filipina jer se drznuo da povede rat protiv dilera drogom (koji su, uzgred receno, uglavnom Kinezi, pa ne vidim kakve to veze ima sa Amerima). Filipini su zabranili ulaz toj dvojici senatora i zapretili uvodjenjem viza Amerima, ako zakon bude usvojen.
Za to vreme se Evropa saginje pred Amerima, sve nize, nize, nize...

max

pre 4 godine

Očigledno amerika radi sve da upropasti evropu i da bude zavisna od nje da može da je ucenjuje što ne može sa rusima.Ako su pametni moraju da se otrgnu od te aždaje koja ih kinji

Stop

pre 4 godine

Nisu mi jasni proračunati Nemci da prave ove kombinacije sa Rujama, kad dobro poznaju mentalitet Amera. Džaba bačene pare za gasovod isto kao i turski tok kroz Balkan.

артиљерац

pre 4 godine

Знате шта је најгоре у целој причи.Пре неки дан су упозорење послала 2 сенатора.Сад Стејт Департмент,а закон још није на снази.Није га потписао Трамп
Значи Стејт Депармент тржи да се укључени у Северни ток придржавају АМЕРИЧКОГ
закона који није на снази.Да се прекрстиш.

ko je ovde lud

pre 4 godine

Jel neko primećuje ključne reči? Sankcije Turskom Toku? Džaba što smo mi završili kada Bugari nema šanse da izgrade svoj deo dokle god su sankcije.
Znao sam. Opet AV trči pred rudu još od Beograda na vodi i bombastičnim izjavama da će biti gotovo 2019 a evo 2020 nije ni blizu gotovog, pa fabrika čipova itd ima gluposti koliko oćeš, bačenih para.

Steva

pre 4 godine

Ovo da nije žalosno bilo bi smešno...Pa ove kompanije pucaju same sebi u nogu,nisu ni svesne koje će im Gasprom penale naplatiti...Pola tih kompanija ide u bankrot...

Laza

pre 4 godine

Pa kud baš sad kad je najhladnije. Neka obustave tamo na leto. Pa nece Amer da cvokoće već Nemac. Po ovome se vidi koliko ih briga za Evropu. Do poslednjeg Evropljana bi ginuli protiv Rusa. Ono što mene brine je Turski tok. Ako ovoliko cimaju Nemce, šta li će tek nama da rade? U Srbiji su već postavljene cevi, a naši "tradicionalni prijatelji" Bugari kasne. Ako se predomisle ko za Južni tok?

Kole

pre 4 godine

Mnogo su kvarni. Pustili su da projekat dođe do kraja, a onda zaustavili radove. Cilj je da se Rusija što više ekonomski oslabi, a Nemackoj da se pokaže da nemaju suverenitet jer ima preko 300 američkih vijnih baza. Nemačka ni danas nema ustav, već ustavni zakon što govori da su još uvek pod nekom vrstom okupacije.

Miks ultramoderne retrospektive

pre 4 godine

Evropa ako kupi i kilu gasa od amera posle ovoga, može samo da ode u ćoše da smrdi i sluša zapovesti od Donalda. Eto toliko.

bata

pre 4 godine

Ako je Evropa imalo pametna, odbice sve dalje zahteve SAD i uvesti kontramere i kontrasankcije. Dosta je da kauboji vode kolo... Evropa i EU treba da se okrenu sebi i svom kontinentu pre svega.

Jim Beam

pre 4 godine

Ovo je ono, mi bi da gradimo gasovod, a oni nam kao ne daju. Idu izbori dogodine u Americi, da su hteli da zaustave projekat usvojili bi ove sankcije kada su počele da se postavljaju cevi. Ovako su izbacili iz ruku demokrata adut da nisu dovoljno protiv Rusa. Ne bi me začudilo da se ceo projekat prolongira koji mesec, dok izbori ne prodju. Kasnije, koga briga za sve...

bata

pre 4 godine

Ako je Evropa imalo pametna, odbice sve dalje zahteve SAD i uvesti kontramere i kontrasankcije. Dosta je da kauboji vode kolo... Evropa i EU treba da se okrenu sebi i svom kontinentu pre svega.

Garavi

pre 4 godine

Prosto je: ili posedujes loptice, ili ne. Evo jednog kontraprimera:
Filipini su siromasna zemlja u Jugoistocnoj Aziji. Ogromna vecina zivi u siromastvu. Pred sam kraj XIX veka Ameri su ih preoteli od Spanaca i u tom ratu je poginulo mnogo Filipinaca. Od 1899 do 1945 bili su fakticki americka kolonija, a 1945 su proglasili nezavisnost. Posle 1945 Ameri su zadrzali vojne baze i instalirali Ferdinanda Markosa da upravlja zemljom.
Krajem 80-tih, MArkos je zbacen u drzavnom udaru bez krvi. 1991. Senat Filpina je naprosto rekao Amerima da napuste dve svoje glavne baze: pomorsku bazu Subic Bay i avio bazu Clark. Ameri nisu imali izbora.
Dve zemlje su ostale saveznici, ali Filipinci i dalje ne daju svoje. Dvojica americkih senatora (da li se pise sa jednim ili sa dva r, nisam siguran) podnela su zakon kojim se trazi odgovornost predsednika Filipina jer se drznuo da povede rat protiv dilera drogom (koji su, uzgred receno, uglavnom Kinezi, pa ne vidim kakve to veze ima sa Amerima). Filipini su zabranili ulaz toj dvojici senatora i zapretili uvodjenjem viza Amerima, ako zakon bude usvojen.
Za to vreme se Evropa saginje pred Amerima, sve nize, nize, nize...

Jim Beam

pre 4 godine

Ovo je ono, mi bi da gradimo gasovod, a oni nam kao ne daju. Idu izbori dogodine u Americi, da su hteli da zaustave projekat usvojili bi ove sankcije kada su počele da se postavljaju cevi. Ovako su izbacili iz ruku demokrata adut da nisu dovoljno protiv Rusa. Ne bi me začudilo da se ceo projekat prolongira koji mesec, dok izbori ne prodju. Kasnije, koga briga za sve...

Inat je najbolje oruzje

pre 4 godine

Zar se ovim privrednim ultimatumom indiretkno ne objavljuje RAT, ne samo
Nemackoj, vec i Evropi sa Rusijom?
Do kada i cime jos kauboji misle ucenjivati celi svet? Nadam se, da ce Rusija,
Nemacka, a i ostale evropske drzave podrzati i prkositi SAD oko dovrsenja
Severnog toka 2, te zavrsiti i pustiti u pogon 2020. godine.

драган

pre 4 godine

Са каквим правом САД може утицати на рад остатка света ????Где је међународна сарадња , где су УН. ?????Сутра ће бити касно !!!!

артиљерац

pre 4 godine

Знате шта је најгоре у целој причи.Пре неки дан су упозорење послала 2 сенатора.Сад Стејт Департмент,а закон још није на снази.Није га потписао Трамп
Значи Стејт Депармент тржи да се укључени у Северни ток придржавају АМЕРИЧКОГ
закона који није на снази.Да се прекрстиш.

Stvarno svašta

pre 4 godine

Po kojoj osnovi Ameri zamišljaju da mogu da primoraju Rujkane da gas sprovode kroz Ukrajinu? Zato što Amerima Ukrajina odgovara? Pa koga briga za to. Koliko god ne voelo Rujkane, ovo je ipak previše. Evropa na takve ultimatume ne bi trebala da pristane. Uostalom, za čije babe zdravlje bi trebalo da je briga Evropu što bi Ukrajina pukla ako se transport gasa izmesti na Severni i na Turski tok? Evropi treba jeftin gas, to je sve.

Boris

pre 4 godine

Ove konkretne sankcije su protiv kompanija a ne protiv država. Neće biti efikasne, pošto će se naći ruske, beloruske, kazahstanske... kompanije koje inače ne prodaju ništa Amerima i koje će nastaviti radove i neće ih biti briga za sankcija. Samo će malo odložiti kraj radova i učini će ih skupljim ali na kraju će se gasovod ipak završiti.

max

pre 4 godine

Očigledno amerika radi sve da upropasti evropu i da bude zavisna od nje da može da je ucenjuje što ne može sa rusima.Ako su pametni moraju da se otrgnu od te aždaje koja ih kinji

Srbin iz Nemacke

pre 4 godine

Ameri su ovde nemocni, gasovod se zavrsava do kraja 2020 godine. Rusi salju svoj brod "Akademik Tscherski" koji se nalazi u Japanskom moru i kome treba otprilike jedna nedelja da dodje do Evrope, javlja nemacki Spiegel.

Laza

pre 4 godine

Pa kud baš sad kad je najhladnije. Neka obustave tamo na leto. Pa nece Amer da cvokoće već Nemac. Po ovome se vidi koliko ih briga za Evropu. Do poslednjeg Evropljana bi ginuli protiv Rusa. Ono što mene brine je Turski tok. Ako ovoliko cimaju Nemce, šta li će tek nama da rade? U Srbiji su već postavljene cevi, a naši "tradicionalni prijatelji" Bugari kasne. Ako se predomisle ko za Južni tok?

Kole

pre 4 godine

Mnogo su kvarni. Pustili su da projekat dođe do kraja, a onda zaustavili radove. Cilj je da se Rusija što više ekonomski oslabi, a Nemackoj da se pokaže da nemaju suverenitet jer ima preko 300 američkih vijnih baza. Nemačka ni danas nema ustav, već ustavni zakon što govori da su još uvek pod nekom vrstom okupacije.

Miks ultramoderne retrospektive

pre 4 godine

Evropa ako kupi i kilu gasa od amera posle ovoga, može samo da ode u ćoše da smrdi i sluša zapovesti od Donalda. Eto toliko.

Johny

pre 4 godine

Rusiju i Nemačku povezuje već izgradjeni gasovod 1.Rus da je pametan da obustavi tranzit gasa preko Ukrajine, poljaci, madjari, česi, slovaci koji su gotovo 100% zavisni od ruskog gasa bi nestali za mesec dana. Ionako su sa Ukrajinom dogovorili da im plate 2,7 mlrd dolara. Imaju turski tok, pustili Snagu Sibira sa Kinom

+MAKSIM

pre 4 godine

To je pravi razlog postojanja NATO, ne da bi ratovali, već da se članice disciplinuju ekonomski. NATO je, pre svega, kolonijalni instrument Amerike.

Steva

pre 4 godine

Ovo da nije žalosno bilo bi smešno...Pa ove kompanije pucaju same sebi u nogu,nisu ni svesne koje će im Gasprom penale naplatiti...Pola tih kompanija ide u bankrot...

ko je ovde lud

pre 4 godine

Jel neko primećuje ključne reči? Sankcije Turskom Toku? Džaba što smo mi završili kada Bugari nema šanse da izgrade svoj deo dokle god su sankcije.
Znao sam. Opet AV trči pred rudu još od Beograda na vodi i bombastičnim izjavama da će biti gotovo 2019 a evo 2020 nije ni blizu gotovog, pa fabrika čipova itd ima gluposti koliko oćeš, bačenih para.

Taksista B.

pre 4 godine

Prevršila dara meru kaže jedna poslovica stara.Zar da cela Evropa trpi i propada zarad Američkih interesa koji žele slom i propast Rusije.Ameri se igraju sa gasom a on je veoma zapaljiva materija .

Laik

pre 4 godine

Ovo moze biti kljucan trenutak modernog doba. Turci su uzeli s400 a evo citam planiraju jos jedan kontigent, usa im je zapretila da ce ih odstraniti iz f35 programa, na sta su ovi ladno rekli:ok, uzecemo onda ruske Su, poyy.. pa to je takav samar USA da im jos zvoni u glavi. Kontam da su im generali bili ljubicasti danima.. sa sve napumpanim venama na glavi:)) Ukoliko Evropa pokaze pa ne zube, vec samo kicmu kako je to Turska uradila, imacemo blagu marginalizaciju USA sto je do sad bilo nezamislivo..Daleko od toga da nece biti i dalje supersila ali ce se i druge drzave pitati..

zoki

pre 4 godine

Turski tok je sitan i ne ugrožava direktno prodaju tečnog gasa. Osim toga, na gasovod se može prikačiti i gas sa Bliskog Istoka. Severni tok ne može poslužiti ničemu osim ruskom gasu, a ugrožava američke planove za izvoz tečnog gasa. Ipak mislim da će ovo samo da uspori završetak gasovoda, ali da ne može da ga spreči. Rusi će dovući svoje brodove. Sa druge strane kompanije koje su se povukle suočiće se sa tužbama za prekide ugovora, jer američke sankcije nisu međunarodne, a nisu ni “act of God”.

Pragmatic

pre 4 godine

Evropa ekonomski zavisi od Amera. Dovoljno je da Tramp zabrani prodaju Mercedesa i Nemacka (a sa njom cela Evropa) je u nevidjenoj krizi. Rusija za Amere nije previse bitna niti znacajna ali je samo zgodno orudje (lajt motiv) da stvaraju famu o neprijatelju i sprovode svoju doktrinu. Evropa je za Amere samo moneta za podkusurivanje (vojno nevazna politicki marginalizovana i ekonomski zavisna.
Jedina stvar koja je potencijalno opasna za Amere je cvrsta ekonomska i vojna saradnja EU i Rusije. Zamislite ruske resurse i nemacki kapital i poslovnost. Pa preko noci bi postali znacajni politicki, vojni i ekonomski faktor, sposoban da vodi svoju sudbinu.
Licno sam ubedjen da je cvrsta saradnja Rusije i EU upravo i mera opstanka obe strane.

max

pre 4 godine

Pa Rusija ako obustavi tranzit preko Ukrajine, bankrotirace za 12 meseci. Pola budžeta im je zasnovano na nafti i gasu.
(Logika, 27. decembar 2019 22:39)

Nije tako. Vec sada se 2/3 tranzita obavlja Severnim tokom 1. Severni tok 2. treba da obezbedi dodatne kolicine koje se traze jer nemacka industrija nezaustavljivo raste. Ukrajinski tok je bitan samo za jugoistocnu Evropu ali i to se menja turskim tokom.

Beki

pre 4 godine

Logika@ A koliko bi ekonomija EU izdrzala bez Ruskog gasa?Pa sta ako im je pola budzeta od gasa i nafte,ne prodaju oni samo EU taj gas i naftu.......

rebro

pre 4 godine

@Borise, gas iz Holandije nije kvalitetan kao ruski, a Norveška ga nema dovoljno.
Najjeftiniji i najkvalitetniji je ruski. Ujedno i najbliži.
Amerima je ovo očajnički potez, ali beskoristan jer će gasovod biti završen.

neutralni felsh

pre 4 godine

To je pravi razlog postojanja NATO, ne da bi ratovali, već da se članice disciplinuju ekonomski. NATO je, pre svega, kolonijalni instrument Amerike.
(+MAKSIM, 28. decembar 2019 08:13)


NATO je vojno-ekonomski savez. ako hoces da te stiti, igras kako vecina kaze. ako neces... onda prodjes ko srbija.

sasho

pre 4 godine

Šta će Azija i Afrika da misle o Evropi kada dobijaju ovakve ultimatume?Nemačka trenutno nije baš malo dete, a germani nisu narod za šamaranje.

Maestro

pre 4 godine

@Garavi,
Gospodine veoma mi je drago da je neko pomenuo Filipine kao primer. Malo ko yna da je ta država bila Američka kolonija. Sve ste to lepo naveli, ali ste zaboravili neke druge stvari. Nisu samo Filipini tada bilo pod Amerikom, nego i Palau, Severna Marijanska Ostrva, Maršalska Ostrva, Mikronezija i Američka Samoa koji su pored Filipina raštrkani u Zapadnom i Centralnom Pacifiku i dan danas pripadaju Americi (dodajte na to oko 350km oko ostrva kao ekskluzivnu ekonomsku zonu i dobićete ogromnu vodenu teritoriju i to bez Havaja i spoljnih Ostrva Sjedinjenih država u pacifiku). Takođe, Amerikanci imaju Japan i Južnu Koreju kao bliske saveznike koji su iznad Filipina, tako da su Filipini maltene opkoljeni. Taj predsednik Duerte je pokazao srednji prst Ujedinjenim Nacijama a ne samo Amerikancima, i to da se podsetimo, ima snimak. Imali smo i mi jednog koji ide ,,sam protiv svih". Dalje, ne trebam da vas podsetim da Filipini sa Kinom imaju raspravu oko onih spornih ostrva u Južnom kineskom moru. I da Trampa nije briga za taj deo mnogo. I da svake godine sve više Filipinaca gine od konstantnih sve jačih oluja. Tako da tu nije mnogo pamet i snaga pobedila koliko je splet okolnosti takav. Evrpa je u drugom, možda i boljem položaju, ali nisam ekspert za to, ja sam pisao radove o tropskim državama i posebno o Pacifiku.

Džaja

pre 4 godine

@ Oliver Nedeljković

Živim u Americi i samim tim okružen sam svakodnevno masom Amera,ali,interesantno,ni kod jednog nisam primetio toliki stepen opsednutosti Trampom,kao kod tebe. Doduše,najveći deo ovih oko mene je visoko obrazovan,kod njih ne prolazi ta tkzv.“redneck” (u slobodnom prevodu - seljačka) politika,koju ovaj tvoj forsira.

Vlada

pre 4 godine

@Boris

Neka ponude konkurentne cene a ne da uvode sankcije svima redom. Zamisli ti bahatost da jedna drzava odredjuje drugima sta ce i od koga da kupe?! Zar oni nisu za slobodno trziste, ponuda i potraznja i te fore? Neka shvate da Evropa nece njihov gas jer je preskup u odnosu na Ruski. Kao ja tebi da pretim da ne kupujes hleb od 40dinara kod konkurencije vec moras moj od 70 dinara, a nista nije bolji. Jos uz to sabotiram pekaru koja nudi jeftiniji hleb od mene jer ja ne mogu svoj precenjeni da prodajem dok oni rade.

Pedja

pre 4 godine

I uskoo ćemo saznati da li je Evropa potpuno poražena i postala nebitna ili ima snage da se vrati i sama odlučuje o svojoj sudbini.

s4

pre 4 godine

najveci neprijatelj amera su upravo te sankcije. amerika svima redom daje sankcije ti samo ima kratkoročno efekat ali ubrzo drzave nadju novo trziste i vec za par godina sve se vrati u normalu. evo cist primer turske. evropa se sve vise drži po strani jer uvidja da ameri vise nisu pouzdan partner. mislim da ako tremp dobije jos jedan mandat da ce napraviti strasnu stetu amerima

Stop

pre 4 godine

Nisu mi jasni proračunati Nemci da prave ove kombinacije sa Rujama, kad dobro poznaju mentalitet Amera. Džaba bačene pare za gasovod isto kao i turski tok kroz Balkan.

Pera

pre 4 godine

Ovo je jasno kao dan, šta Englezi rade. Koliko god ih voleli ili ne mora im se priznati savrsenost u manipulaciji drugima za svoje interese. Kakvo oružje u vidu USA imaju za tu svrhu. Savršen plan koji sprovode zadnjih 200 godina.

EU Citizen

pre 4 godine

Bravo. Tako se to radi, neće grupica ruskih špijuna u Nemačkoj oko SPD-a i jedna drugarica iz bivšeg DDR-a koja laže lakoverne da je desni centar da zezaju ceo zapadni svet i primenjuju dvostruke kriterijume. Što važi za sve ostale, važiće i za Nemce, a ako. misle da neće, dobro će platiti, a time ne mislim samo na ove sankcije, već na mnogo veće račune.

Boris

pre 4 godine

Rusija ne moze da prestane sa isporukom gasa, jer tako puni budzet. USA je trenutno najveci proizvodjac gasa ne svetu, razbijaju skriljce, i komprimuju ga. Jedva bi cekali da se to desi.Evropa se sem iz Rusije, gasom snabdeva sa bliskog istoka, Holandije(tu je jedno od najvecih gasnih polja na svetu), Norveske i USA. Nije tako jednostavno. USA hoce da zastiti svoju gasnu industriju u koje je ulozeno nekoliko stotina miljardi dolara.

Stop

pre 4 godine

Nisu mi jasni proračunati Nemci da prave ove kombinacije sa Rujama, kad dobro poznaju mentalitet Amera. Džaba bačene pare za gasovod isto kao i turski tok kroz Balkan.

EU Citizen

pre 4 godine

Bravo. Tako se to radi, neće grupica ruskih špijuna u Nemačkoj oko SPD-a i jedna drugarica iz bivšeg DDR-a koja laže lakoverne da je desni centar da zezaju ceo zapadni svet i primenjuju dvostruke kriterijume. Što važi za sve ostale, važiće i za Nemce, a ako. misle da neće, dobro će platiti, a time ne mislim samo na ove sankcije, već na mnogo veće račune.

neutralni felsh

pre 4 godine

To je pravi razlog postojanja NATO, ne da bi ratovali, već da se članice disciplinuju ekonomski. NATO je, pre svega, kolonijalni instrument Amerike.
(+MAKSIM, 28. decembar 2019 08:13)


NATO je vojno-ekonomski savez. ako hoces da te stiti, igras kako vecina kaze. ako neces... onda prodjes ko srbija.

Boris

pre 4 godine

Rusija ne moze da prestane sa isporukom gasa, jer tako puni budzet. USA je trenutno najveci proizvodjac gasa ne svetu, razbijaju skriljce, i komprimuju ga. Jedva bi cekali da se to desi.Evropa se sem iz Rusije, gasom snabdeva sa bliskog istoka, Holandije(tu je jedno od najvecih gasnih polja na svetu), Norveske i USA. Nije tako jednostavno. USA hoce da zastiti svoju gasnu industriju u koje je ulozeno nekoliko stotina miljardi dolara.

ko je ovde lud

pre 4 godine

Jel neko primećuje ključne reči? Sankcije Turskom Toku? Džaba što smo mi završili kada Bugari nema šanse da izgrade svoj deo dokle god su sankcije.
Znao sam. Opet AV trči pred rudu još od Beograda na vodi i bombastičnim izjavama da će biti gotovo 2019 a evo 2020 nije ni blizu gotovog, pa fabrika čipova itd ima gluposti koliko oćeš, bačenih para.

bata

pre 4 godine

Ako je Evropa imalo pametna, odbice sve dalje zahteve SAD i uvesti kontramere i kontrasankcije. Dosta je da kauboji vode kolo... Evropa i EU treba da se okrenu sebi i svom kontinentu pre svega.

Johny

pre 4 godine

Rusiju i Nemačku povezuje već izgradjeni gasovod 1.Rus da je pametan da obustavi tranzit gasa preko Ukrajine, poljaci, madjari, česi, slovaci koji su gotovo 100% zavisni od ruskog gasa bi nestali za mesec dana. Ionako su sa Ukrajinom dogovorili da im plate 2,7 mlrd dolara. Imaju turski tok, pustili Snagu Sibira sa Kinom

Džaja

pre 4 godine

@ Oliver Nedeljković

Živim u Americi i samim tim okružen sam svakodnevno masom Amera,ali,interesantno,ni kod jednog nisam primetio toliki stepen opsednutosti Trampom,kao kod tebe. Doduše,najveći deo ovih oko mene je visoko obrazovan,kod njih ne prolazi ta tkzv.“redneck” (u slobodnom prevodu - seljačka) politika,koju ovaj tvoj forsira.

Jim Beam

pre 4 godine

Ovo je ono, mi bi da gradimo gasovod, a oni nam kao ne daju. Idu izbori dogodine u Americi, da su hteli da zaustave projekat usvojili bi ove sankcije kada su počele da se postavljaju cevi. Ovako su izbacili iz ruku demokrata adut da nisu dovoljno protiv Rusa. Ne bi me začudilo da se ceo projekat prolongira koji mesec, dok izbori ne prodju. Kasnije, koga briga za sve...

Srbin iz Nemacke

pre 4 godine

Ameri su ovde nemocni, gasovod se zavrsava do kraja 2020 godine. Rusi salju svoj brod "Akademik Tscherski" koji se nalazi u Japanskom moru i kome treba otprilike jedna nedelja da dodje do Evrope, javlja nemacki Spiegel.

Garavi

pre 4 godine

Prosto je: ili posedujes loptice, ili ne. Evo jednog kontraprimera:
Filipini su siromasna zemlja u Jugoistocnoj Aziji. Ogromna vecina zivi u siromastvu. Pred sam kraj XIX veka Ameri su ih preoteli od Spanaca i u tom ratu je poginulo mnogo Filipinaca. Od 1899 do 1945 bili su fakticki americka kolonija, a 1945 su proglasili nezavisnost. Posle 1945 Ameri su zadrzali vojne baze i instalirali Ferdinanda Markosa da upravlja zemljom.
Krajem 80-tih, MArkos je zbacen u drzavnom udaru bez krvi. 1991. Senat Filpina je naprosto rekao Amerima da napuste dve svoje glavne baze: pomorsku bazu Subic Bay i avio bazu Clark. Ameri nisu imali izbora.
Dve zemlje su ostale saveznici, ali Filipinci i dalje ne daju svoje. Dvojica americkih senatora (da li se pise sa jednim ili sa dva r, nisam siguran) podnela su zakon kojim se trazi odgovornost predsednika Filipina jer se drznuo da povede rat protiv dilera drogom (koji su, uzgred receno, uglavnom Kinezi, pa ne vidim kakve to veze ima sa Amerima). Filipini su zabranili ulaz toj dvojici senatora i zapretili uvodjenjem viza Amerima, ako zakon bude usvojen.
Za to vreme se Evropa saginje pred Amerima, sve nize, nize, nize...

Stvarno svašta

pre 4 godine

Po kojoj osnovi Ameri zamišljaju da mogu da primoraju Rujkane da gas sprovode kroz Ukrajinu? Zato što Amerima Ukrajina odgovara? Pa koga briga za to. Koliko god ne voelo Rujkane, ovo je ipak previše. Evropa na takve ultimatume ne bi trebala da pristane. Uostalom, za čije babe zdravlje bi trebalo da je briga Evropu što bi Ukrajina pukla ako se transport gasa izmesti na Severni i na Turski tok? Evropi treba jeftin gas, to je sve.

Inat je najbolje oruzje

pre 4 godine

Zar se ovim privrednim ultimatumom indiretkno ne objavljuje RAT, ne samo
Nemackoj, vec i Evropi sa Rusijom?
Do kada i cime jos kauboji misle ucenjivati celi svet? Nadam se, da ce Rusija,
Nemacka, a i ostale evropske drzave podrzati i prkositi SAD oko dovrsenja
Severnog toka 2, te zavrsiti i pustiti u pogon 2020. godine.

драган

pre 4 godine

Са каквим правом САД може утицати на рад остатка света ????Где је међународна сарадња , где су УН. ?????Сутра ће бити касно !!!!

Steva

pre 4 godine

Ovo da nije žalosno bilo bi smešno...Pa ove kompanije pucaju same sebi u nogu,nisu ni svesne koje će im Gasprom penale naplatiti...Pola tih kompanija ide u bankrot...

Taksista B.

pre 4 godine

Prevršila dara meru kaže jedna poslovica stara.Zar da cela Evropa trpi i propada zarad Američkih interesa koji žele slom i propast Rusije.Ameri se igraju sa gasom a on je veoma zapaljiva materija .

+MAKSIM

pre 4 godine

To je pravi razlog postojanja NATO, ne da bi ratovali, već da se članice disciplinuju ekonomski. NATO je, pre svega, kolonijalni instrument Amerike.

Laik

pre 4 godine

Ovo moze biti kljucan trenutak modernog doba. Turci su uzeli s400 a evo citam planiraju jos jedan kontigent, usa im je zapretila da ce ih odstraniti iz f35 programa, na sta su ovi ladno rekli:ok, uzecemo onda ruske Su, poyy.. pa to je takav samar USA da im jos zvoni u glavi. Kontam da su im generali bili ljubicasti danima.. sa sve napumpanim venama na glavi:)) Ukoliko Evropa pokaze pa ne zube, vec samo kicmu kako je to Turska uradila, imacemo blagu marginalizaciju USA sto je do sad bilo nezamislivo..Daleko od toga da nece biti i dalje supersila ali ce se i druge drzave pitati..

артиљерац

pre 4 godine

Знате шта је најгоре у целој причи.Пре неки дан су упозорење послала 2 сенатора.Сад Стејт Департмент,а закон још није на снази.Није га потписао Трамп
Значи Стејт Депармент тржи да се укључени у Северни ток придржавају АМЕРИЧКОГ
закона који није на снази.Да се прекрстиш.

Beki

pre 4 godine

Logika@ A koliko bi ekonomija EU izdrzala bez Ruskog gasa?Pa sta ako im je pola budzeta od gasa i nafte,ne prodaju oni samo EU taj gas i naftu.......

Miks ultramoderne retrospektive

pre 4 godine

Evropa ako kupi i kilu gasa od amera posle ovoga, može samo da ode u ćoše da smrdi i sluša zapovesti od Donalda. Eto toliko.

Pragmatic

pre 4 godine

Evropa ekonomski zavisi od Amera. Dovoljno je da Tramp zabrani prodaju Mercedesa i Nemacka (a sa njom cela Evropa) je u nevidjenoj krizi. Rusija za Amere nije previse bitna niti znacajna ali je samo zgodno orudje (lajt motiv) da stvaraju famu o neprijatelju i sprovode svoju doktrinu. Evropa je za Amere samo moneta za podkusurivanje (vojno nevazna politicki marginalizovana i ekonomski zavisna.
Jedina stvar koja je potencijalno opasna za Amere je cvrsta ekonomska i vojna saradnja EU i Rusije. Zamislite ruske resurse i nemacki kapital i poslovnost. Pa preko noci bi postali znacajni politicki, vojni i ekonomski faktor, sposoban da vodi svoju sudbinu.
Licno sam ubedjen da je cvrsta saradnja Rusije i EU upravo i mera opstanka obe strane.

Maestro

pre 4 godine

@Garavi,
Gospodine veoma mi je drago da je neko pomenuo Filipine kao primer. Malo ko yna da je ta država bila Američka kolonija. Sve ste to lepo naveli, ali ste zaboravili neke druge stvari. Nisu samo Filipini tada bilo pod Amerikom, nego i Palau, Severna Marijanska Ostrva, Maršalska Ostrva, Mikronezija i Američka Samoa koji su pored Filipina raštrkani u Zapadnom i Centralnom Pacifiku i dan danas pripadaju Americi (dodajte na to oko 350km oko ostrva kao ekskluzivnu ekonomsku zonu i dobićete ogromnu vodenu teritoriju i to bez Havaja i spoljnih Ostrva Sjedinjenih država u pacifiku). Takođe, Amerikanci imaju Japan i Južnu Koreju kao bliske saveznike koji su iznad Filipina, tako da su Filipini maltene opkoljeni. Taj predsednik Duerte je pokazao srednji prst Ujedinjenim Nacijama a ne samo Amerikancima, i to da se podsetimo, ima snimak. Imali smo i mi jednog koji ide ,,sam protiv svih". Dalje, ne trebam da vas podsetim da Filipini sa Kinom imaju raspravu oko onih spornih ostrva u Južnom kineskom moru. I da Trampa nije briga za taj deo mnogo. I da svake godine sve više Filipinaca gine od konstantnih sve jačih oluja. Tako da tu nije mnogo pamet i snaga pobedila koliko je splet okolnosti takav. Evrpa je u drugom, možda i boljem položaju, ali nisam ekspert za to, ja sam pisao radove o tropskim državama i posebno o Pacifiku.

max

pre 4 godine

Očigledno amerika radi sve da upropasti evropu i da bude zavisna od nje da može da je ucenjuje što ne može sa rusima.Ako su pametni moraju da se otrgnu od te aždaje koja ih kinji

Boris

pre 4 godine

Ove konkretne sankcije su protiv kompanija a ne protiv država. Neće biti efikasne, pošto će se naći ruske, beloruske, kazahstanske... kompanije koje inače ne prodaju ništa Amerima i koje će nastaviti radove i neće ih biti briga za sankcija. Samo će malo odložiti kraj radova i učini će ih skupljim ali na kraju će se gasovod ipak završiti.

rebro

pre 4 godine

@Borise, gas iz Holandije nije kvalitetan kao ruski, a Norveška ga nema dovoljno.
Najjeftiniji i najkvalitetniji je ruski. Ujedno i najbliži.
Amerima je ovo očajnički potez, ali beskoristan jer će gasovod biti završen.

Kole

pre 4 godine

Mnogo su kvarni. Pustili su da projekat dođe do kraja, a onda zaustavili radove. Cilj je da se Rusija što više ekonomski oslabi, a Nemackoj da se pokaže da nemaju suverenitet jer ima preko 300 američkih vijnih baza. Nemačka ni danas nema ustav, već ustavni zakon što govori da su još uvek pod nekom vrstom okupacije.

Laza

pre 4 godine

Pa kud baš sad kad je najhladnije. Neka obustave tamo na leto. Pa nece Amer da cvokoće već Nemac. Po ovome se vidi koliko ih briga za Evropu. Do poslednjeg Evropljana bi ginuli protiv Rusa. Ono što mene brine je Turski tok. Ako ovoliko cimaju Nemce, šta li će tek nama da rade? U Srbiji su već postavljene cevi, a naši "tradicionalni prijatelji" Bugari kasne. Ako se predomisle ko za Južni tok?

max

pre 4 godine

Pa Rusija ako obustavi tranzit preko Ukrajine, bankrotirace za 12 meseci. Pola budžeta im je zasnovano na nafti i gasu.
(Logika, 27. decembar 2019 22:39)

Nije tako. Vec sada se 2/3 tranzita obavlja Severnim tokom 1. Severni tok 2. treba da obezbedi dodatne kolicine koje se traze jer nemacka industrija nezaustavljivo raste. Ukrajinski tok je bitan samo za jugoistocnu Evropu ali i to se menja turskim tokom.

zoki

pre 4 godine

Turski tok je sitan i ne ugrožava direktno prodaju tečnog gasa. Osim toga, na gasovod se može prikačiti i gas sa Bliskog Istoka. Severni tok ne može poslužiti ničemu osim ruskom gasu, a ugrožava američke planove za izvoz tečnog gasa. Ipak mislim da će ovo samo da uspori završetak gasovoda, ali da ne može da ga spreči. Rusi će dovući svoje brodove. Sa druge strane kompanije koje su se povukle suočiće se sa tužbama za prekide ugovora, jer američke sankcije nisu međunarodne, a nisu ni “act of God”.

Pera

pre 4 godine

Ovo je jasno kao dan, šta Englezi rade. Koliko god ih voleli ili ne mora im se priznati savrsenost u manipulaciji drugima za svoje interese. Kakvo oružje u vidu USA imaju za tu svrhu. Savršen plan koji sprovode zadnjih 200 godina.

s4

pre 4 godine

najveci neprijatelj amera su upravo te sankcije. amerika svima redom daje sankcije ti samo ima kratkoročno efekat ali ubrzo drzave nadju novo trziste i vec za par godina sve se vrati u normalu. evo cist primer turske. evropa se sve vise drži po strani jer uvidja da ameri vise nisu pouzdan partner. mislim da ako tremp dobije jos jedan mandat da ce napraviti strasnu stetu amerima

Vlada

pre 4 godine

@Boris

Neka ponude konkurentne cene a ne da uvode sankcije svima redom. Zamisli ti bahatost da jedna drzava odredjuje drugima sta ce i od koga da kupe?! Zar oni nisu za slobodno trziste, ponuda i potraznja i te fore? Neka shvate da Evropa nece njihov gas jer je preskup u odnosu na Ruski. Kao ja tebi da pretim da ne kupujes hleb od 40dinara kod konkurencije vec moras moj od 70 dinara, a nista nije bolji. Jos uz to sabotiram pekaru koja nudi jeftiniji hleb od mene jer ja ne mogu svoj precenjeni da prodajem dok oni rade.

sasho

pre 4 godine

Šta će Azija i Afrika da misle o Evropi kada dobijaju ovakve ultimatume?Nemačka trenutno nije baš malo dete, a germani nisu narod za šamaranje.

Pedja

pre 4 godine

I uskoo ćemo saznati da li je Evropa potpuno poražena i postala nebitna ili ima snage da se vrati i sama odlučuje o svojoj sudbini.