Svet 0

25.05.2024.

21:50

Pritisak Kine na Tajvan: Vojni manevri su test sa samo jednim ciljem

Kina je vojne vežbe bez najave započela u četvrtak uz veliki broj ratnih brodova i aviona, navodeći da je u pitanju "kazna za separatističke akte tajvanskih snaga usmerene ka nezavisnosti".

Izvor: Telegraf.rs

Pritisak Kine na Tajvan: Vojni manevri su test sa samo jednim ciljem
EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Podeli:

Cilj vojnih vežbi oko Tajvana jeste testiranje "sposobnosti da se preuzme vlast nad ostrvom", saopštila je Narodno oslobodilačka armija Kine, drugog dana manevara koji su usledili samo tri dana pošto je novi predsednik Tajvana Vilijam Lai položio zakletvu. Kako je preneo "CNN", u pitanju su najveće vojne vežbe Kine u poslednjih više od godinu dana i ujedno najveće oko Tajvana još od 2022.

Vlasti u Pekingu za novog predsednika ostrva veruju da je "opasni separatista". On je u govoru posle inauguracije pozvao kinu da se ne meša u unutrašnje poslove Tajvana kao što su suverenitet i identitet. Kina smatra Tajvan delom svoje teritorije.

Kina je vojne vežbe bez najave započela u četvrtak uz veliki broj ratnih brodova i aviona, navodeći da je u pitanju "kazna za separatističke akte tajvanskih snaga usmerene ka nezavisnosti".

Danas je Istočna komanda kineske vojske potvrdila da se manevri vrše na obe strane tajvanskog lanca ostrva.

"Cilj manevara je testiranje sposobnosti zajedničkog preuzimanja vlasti, pokretanja zajedničkih napada i zauzimanja ključnih oblasti", navodi se u saopštenju.

Kineska vladajuća Komunistička partija iako nikad nije kontrolisala ovo ostrvo, obećala je da će zauzeti Tajvan silom ako bude potrebno. Velika većina žitelja Tajvana nema želju da živi pod kineskom vlašću. Ali je Si Đinping jasno stavio do znanja da se "neizbežno ponovno ujedinjenje" ostrva sa kopnom ne može odlagati na neodređeno vreme.

Dvodnevne vežbe, koje uključuju zajedničke operacije kineske vojske, mornarice, vazduhoplovstva i raketnih snaga, izvode se i u Tajvanskom moreuzu - uskom vodenom telu koje odvaja ostrvo od kontinentalne Kine, kao i severno, južno i istočno od Tajvana.

Manevri se izvode bojevom municijom, a neki od ciljeva se nalaze nedaleko od tajvanskih ostrva Kinmen, Macu, Vućiu i Donđin, koja se nalaze tik uz jugoistočnu obalu Kine. Tajvansko ministarstvo odbrane osudilo je kineske vojne vežbe kao "iracionalne provokacije" i kao odgovor poslalo sopstvene pomorske, vazdušne i kopnene snage.

Između šest sati ujutru u četvrtak i šest sati ujutru u petak, ministarstvo je otkrilo 49 kineskih aviona, uključujući 35 koji su prešli srednju liniju, neformalnu tačku razgraničenja u Tajvanskom moreuzu koju Peking ne priznaje ali je do poslednjih godina u velikoj meri poštovao.

Danas je ministartvo odbrane NR Kine optužilo novog predsednika Tajvana da gura ostrvo "u opansu ratnu situaciju i da se igra sa vatrom".

"Oni koji se igraju sa vatrom i sami se opeku", rekao je Vu Kian, sportparol ministarstva odbrane.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: