Svet

Petak, 31.05.2019.

07:19

Pentagon: Isporuka S-400 Turskoj – katastrofa za NATO

Isporuka ruskih sistema S-400 Turskoj imaće katastrofalne posledice za osiguranje odbrane NATO-a, izjavila je pomoćnica šefa Pentagona.

Izvor: Sputnik

Pentagon: Isporuka S-400 Turskoj – katastrofa za NATO
Foto: Depositphotos/sikaraha

"Ostvarivanje ovih isporuka imaće katastrofalne posledice ne samo za program F-35… To će potencijalno poremetiti kompatibilnost Turske sa NATO-om, to je ključni aspekt za odbranu saveza", rekla je Ketrin Vilbarger, govoreći na Atlantskom savetu u Vašingtonu.

"S-400 je ruski sistem razrađen da bi obarao avione tipa F-35. Ne može se zamisliti da Rusija ne iskoristi priliku za prikupljanje obaveštajnih informacija", dodala je Vilbargerova, a preneo Sputnjik.

"Rastuća saradnja Rusije sa Turskom u Siriji, čak i bez obzira na to što odnosi često ostaju napeti, trebalo bi takođe da zabrinjava i Evropu, a posebno NATO", navela je.

Prema njenim rečima, sa ovog stanovišta snabdevanje Turske sistemima S-400 predstavlja "ogroman izazov" za SAD.

Zvanični Vašington aktivno pokušava da spreči Ankaru da kupi ruske sisteme S-400.

U utorak je televizija CNBC, pozivajući se na izvore u Stejt departmentu, saopštila da je zvaničnoj Ankari dato malo više od dve nedelje da donese konačnu odluku o kupovini američkih F-35 i ruskih S-400.

Vašington zahteva od Ankare da odustane od sporazuma do kraja prve nedelje juna, preteći Turskoj negativnim posledicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

8 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: