Svet

Subota, 02.01.2016.

10:37

Kina gradi drugi nosač aviona

Kina gradi svoj drugi nosač aviona, ovaj put u potpunosti pomoću domaće tehnologije, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo odbrane.

Izvor: Tanjug

Kina gradi drugi nosač aviona
Foto: Thinkstock.com

Portparol Ministarstva Jang Juđun je na konferenciji za štampu u Pekingu rekao da se 50.000 tona težak nosač gradi u severnoj kineskoj luci Daljen, prenela je agencija AP.

Kina trenutno poseduje jedan nosač aviona, koji je kupljen nedovršen od Ukrajine pre više od jedne decenije, a zatim je naoružan i opremljen u Kini.

Jang je izjavio da se drugi nosač aviona gradi u potpunosti pomoću domaće tehnologije, a na osnovu iskustva na opremi prvog nosača, "Liaoninga".

Zvanični Peking sprovodi modernizaciju svoje mornarice, što Zapad vidi kao pokušaj utvrđivanja prava koja Kina tvrdi da ima u spornim morskim teritorijama.

Te kineske ambicije su rezultovale povećanjem tenzija u odnosima sa Japanom, SAD i državama jugoistočne Azije, podseća AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

6 h

Podeli: