Srbija

Petak, 29.05.2015.

08:17

"Srbiji se dive i nemački privrednici"

Ministar za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke Gerd Miler kaže da je Srbija postigla impresivan bilans i privredni uspon, kojem se dive i nemački privrednici.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Thinkstock

U osnovi toga su mir i stabilnost, rekao je Miler na skupu "Beogradski dijalozi" u četvrtak uveče i pohvalio Srbiju za dobrosusedske odnose i zalaganje za stabilnost u regionu, posebno dijalog Beograda i Prištine.

Na svemu tome zemlja gradi svoju privrednu snagu, rekao je Miler i dodao da je neophodno mladim generacima ukazivati na značaj mira i stabilnosti, na snagu pomirenja, razumevanja medju narodima, jer je to osnova za zajednickco napredovanje. Srbija, kako je podvukao, kao najveća zemlja u regionu ima posebnu odgovornost za stabilan i miran razvoj Balkana.

Srbija tome doprinosi, rekao je Miler i dodao: "Vaš premijer prednjači u Briselu kao hrabar, pošten borac, koji jasno govori. Berlin pozitivno gleda i uzda se u njega".

Miler je najavio da će kancelarka Angela Merkel uskoro posetiti Beograd, i da će tada, kao i na Samitu o zapadnom Balkanu u Beču, uputiti jasne signale vezane za evropsku budućnost Sbrije i regiona.

Srbija je, istakao je, za Nemačku snažan partner i Berlin će ostati prijatelj Beograd na evropskom putu.

Napomenuvši da Srbija i Nemačka iza sebe imaju 15 godina uspešne saradnje, te da je pred nama zajednička budućnost u Evropi, Miler je rekao:

"Ako izdajete dozvolu preduzećima za rad u roku od 28 dana onda ću vam dovesti 100 nemačkih preduzeća. Kod nas dobijanje dozvole traje godinu dana. Spoznali ste šta treba raditi i postavili prave okvire za investicije".

Srbija je, istakao je, koračala hrabrim putem, jer smanjivanje plata i penzija, kao i deficit ispod tri odsto nije bio lak posao.

"Znamo koliko je to u Nemačkoj teško. Uveli smo kočnicu za zaduživanje, a nismo postigli tih tri odsto deficita. Ali, na dobrom smo putu, i po prvi put posle pet decenija uspeli smo da imamo manje izadtke od prihoda", rekao je.

Istakao je i da ga raduje što je Srbija danas na jednoj tački gde može da s pravom kaže da joj ne trebaju stotine miliona kredita.

Snažni ste, kazao je, i na tržištu kapitala i to je razultat hrabre politike Vlade Srbije.

"Danas smo na tački gde možemo da govorimo o novom strateškom partnerstvu, ne više od odnosu donatora i primalaca. Podržaćemo vas i dalje finansijski kroz projekte i saradnju partnerskih organizacija, ali nastavljamo saradnju kroz strateško partnerstvo, kroz razmenu znanje, savetovanje o temama budućnosti i slično", najavio je Miler.

Pored toga, naveo je, da je postignut dogovor o zajedničkoj borbi protiv azilanata, čiji se broj iz Srbije u Nemačkoj udvostručio. "Tražićemo zajedničke mere za rešenje ovog problema", objasnio je on.

Nemačka, ponovio je, sa Srbijom želi da saradjuje i po pitanju ekologije, jer je pitanje zaštite klime važno za čovečanstvo.

Težište buduće saradnje biće i oblast ekologije, jer je moderna privreda "čista, zelena", a i moramo misliti na sutra, postso nismo poslednja generacija na ovoj planeti.

Ono što, međutim, treba pojačati je saradnja Srbije i Nemačke na polju kulture jer, kako je rekao, kultura brže i snažnije povezuje narode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: