Srbija

Ponedeljak, 30.01.2012.

11:12

Šoškić: Inflacija u aprilu na dnu

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je da je bankarski sistem u zemlji stabilan, a inflacija u padu.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Šoškić je, međutim, rekao da problem predstavljaju problematični krediti koji u proteklim mesecima beleže rast i iznose 19 procenata.

Guverner je istakao da će inflatorna stopa ostati tokom ove godine u granicama cilja - četiri odsto plus minus jedan i po odsto. Šoškić je rekao, na konferenciji "Finansiranje rasta u Srbiji", da se u aprilu očekuje najniži nivo inflacije, podsetivši da je u decembru prošle godine inflacija iznosila sedam procenata.

On je ukazao da su cene poljoprivredno - prehrambenih proizvoda stabilne na šta su uticale administrativne mere Vlade Srbije, dok bi budući rast inflacije trebalo da bude ograničen i zbog pozitivnog uticaja poljoprivredne proizvodnje na kretanje cena.

Guverner je rekao da se može desiti da se pojave rizici koji dolaze iz okruženja i sa međunarodnog tržišta, ali ako sve bude u skladu sa fiskalnim zakonom ne bi trebalo da bude negativnih posledica.

Prema rečima Šoškića, bankarski sektor u Srbiji ima visok nivo likvidnosti i kapitala i sve više ide u pravcu dugoročnog finansiranja, dok se kratokoročno fianasiranje smanjuje.

Šoškić je ukazao i na značaj dinarizacije koja će u narednom periodu, ukoliko se bude povećavala, uticati na stabilnost privrednog sistema i povećanje zaposlenosti.

On je naglasio da finansijska stabilnost u Srbiji ni na koji način neće biti ugrožena i da nema potrebe za nekim novim merama.

On je dodao da su kratkoročna sredstva finansiranja u padu i da su sa 45 procenata u januaru 2010. pala na 21 odsto u novembru 2011.

Šoškić je, takođe, podsetio da je u padu referentna kamatna stopa koja iznosi 9,5 odsto i naveo da će ako se poveća nivo zajmova u dinarima to povećati efikasnost, što će dalje uticati na smanjenje repostope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

16 h

Podeli: