Srbija

Petak, 21.10.2016.

09:32

"Veliki deficit s Poljskom, moramo više izvoziti"

U Beogradu je održan Poslovni forum s više od 90 privrednika iz Srbije i Poljske, saopštila je Privredna komora Srbije.

Izvor: Beta

Foto: Thinkstock

Predsednici Privredne komore Poljske i Poljsko-balkanske privredne komore, Andrej Arendarski i Andrej Zarajčik, istakli su velike mogućnosti još čvršćih poljsko-srpskih privrednih veza i podršku poslovnih asocijacija unapređenju bilateralne saradnje i evrointegraciji Srbije.

Po podacima PKS, u Srbiji posluje 75 kompanija s poljskim kapitalom, među kojima 15 osnovanih u poslednje dve – tri godine.

Predsednik PKS Marko Čadež je naveo da je Poljska osmi spoljnotrgovinski partner Srbije, peti iz Evropske unije, i da je robna razmena Srbije i Poljske od 2003. porasla osam puta - na oko 940 miliona evra u 2015. godini, uz deficit Srbije od 430 miliona evra.

"Želja nam je da povećamo izvoz na poljsko tržište, da našu razmenu uravnotežimo i to na znatno višoj stepenici kroz aktivniju promociju i prisustvo na tržištu Poljske", dodao je Čadež.

Čadež je rekao da trgovinska razmena Srbija-Poljska može da premaši milijardu evra, a veliki potencijal je u kooperaciji, zajedničkim ulaganjima i nastupima na trećim tržištima.

Najveće mogučnosti za to imaju energetika, uključujući obnovljive izvore energije, rudarstvo, saobraćajna infrastruktura, automobilska i tekstilna industrija, elektrotehnika i elektronika, mašinska industrija, poljoprivreda, turizam i IT, rekao je Čadež.

Ukazao je na značaj iskustva Poljske u procesu tranzicije i evrointegracije, naročito u korišćenju fondova EU, posebno u poljoprivredno prehrambenom sektoru koji je veliki poljski izvoznik.

Čadež je podsetio da je poslovni forum Srbija-Poljska četvrti u protekle dve I po godine i da je na tim skupovima učestvovalo više od 200 kompanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

3 h

Podeli: