Srbija

Subota, 21.05.2016.

16:25

Tucovića sele za par dana, kako do i oko Slavije?

Grob Dimitrija Tucovića i spomenik biće sledeće nedelje premešteni s Trga Slavije, zbog početka rekonstrukcije tog centralnog beogradskog trga.

Izvor: B92

Tucovića sele za par dana, kako do i oko Slavije?
(Foto: Beobuild)

Početak obnove najpoznatijeg beogradskog trga sve je bliži. Izmeštanje parkinga bio je prvi korak ka rekonstrukciji Trga Slavija, a sledeći korak je selidba spomenika i posthumnih ostataka Dimitrija Tucovića - već iduće sedmice, prenosi Beoinfo.

Prema rečima gradskog menadžera Gorana Vesića, izmeštanje spomenika i posmrtnih ostataka je preduslov za početak rekonstrukcije Trga Slavija.

“Grad Beograd je preduzeo sve mere da se ovaj posao obavi dostojanstveno kako dolikuje Dimitriju Tucoviću, koji je velika i značajna istorijska ličnost”, dodao je Vesić za Večernje novosti.

Posmrtni ostaci biće preneti u Aleju velikana, a spomenik koji se sada nalazi na Slaviji biće tokom rekonstrukcije restauriran. Predviđeno je da se po završetku radova spomenik postavi u parku na platou ispred zgrade Narodne banke Srbije, između Nemanjine, Kralja Milutina i Kralja Milana. Zauzimaće centralno mesto i građani će moći da priđu spomeniku kako bi pokazali poštovanje prema liku i delu ovog velikana.

Direktor Agencije za investicije Luka Petrović kaže da će uređenje Trga Slavija i Bulevara oslobođenja biti od velikog značaja za poboljšanje saobraćajne infrastrukture i da na ovoj deonici više neće dolaziti do zagušenja.

“Slavija će postati jedan od najlepših beogradskih trgova, a pored nove saobraćajne infrastrukture ovaj deo grada dobiće i nove zelene površine”, ističe Petrović.

Na tenderu za izbor izvođača radova na Trgu Slavija i Bulevaru oslobođenja učestvovali su domaća firma „MBA - Ratko Mitrović niskogradnja” i konzorcijum koji predvodi italijanska firma „Italijana kostrucioni”, a u okviru kojeg su i domaći „Milenijum tim” i AD „Novi Pazar put”. Komisija će u narednom periodu, na osnovu priloženog materijana, doneti odluku o pobed nikutendera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

19 h

Svet

EU dala zeleno svetlo Nemačkoj

Evropska unija je dozvolila Nemačkoj da subvencioniše delove teretne železnice sa 1,7 milijardi evra. Komisija EU odobrila je isplate u utorak u Briselu.

16:21

21.5.2024.

22 h

Podeli: