Srbija

Četvrtak, 04.08.2016.

12:12

Malo ulaganja, sigurna zarada – za kg 12 EUR VIDEO

Dejan Krstojević iz Lisine pre sedam godina posadio je lincuru na desetak ari. Cena osušenog korena kreće se od 10 do 12 evra, a za svež koren je nešto manja.

Izvor: B92

Malo ulaganja, sigurna zarada – za kg 12 EUR VIDEO
Foto: Screenshot/Dobra zemlja

Ulaganja nisu velika, a zaštita joj nije potrebna jer je toliko gorka da je u prirodi ništa ne napada.

Početak je bio težak. Dejan o lincuri nije ništa znao pa je potražio pomoć stručnjaka na institutu Josif Pančić u Beogradu. Ove jeseni će vaditi koren, pa će videti da li ima računicu da se ovim i dalje bavi.

„Za prvi put mislim da je dobro, ako bude imalo ispativosti, sadićemo na većoj površini“, kaže on.

„Prva godina je problematična zbog korova, posle i nije problem. Ona se ne štiti, jer praktično nema neprijatelja u prirodi jer je toliko gorka da je ništa u prirodi ne napada“, priča Dejan.

Kako kaže, ulaganja nisu velika, osim priprema zemlje i ručni rad, koji poljoprivrednici nikada ne računaju.

Dragoja Radanović objašnjava i kolika je cena lincure.

On kaže da je po kilogramu osušen koren oko 10 evra, pa i do 12 evra. Postoji i deo tržišta koje traži i svež koren, tada je cena nešto niža, a cenu uslovljava i tržište. Koren može da dostigne kilažu u proseku oko jednog kilograma po biljci.

Kako izgleda uzgoj i kako se koren priprema za sušenje pogledajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

3 h

Podeli: