Za tunel kroz Frušku goru 38 mil. €

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić kaže da bi izgradnja tunela kroz Frušku goru, deo projekta vrednog 880 miliona evra, trebalo da počne iduće godine.

Izvor: Dnevnik, Tanjug

Petak, 06.05.2011.

00:31

Default images

On navodi da je to jedna od kapitalnih investicija važnih ne samo za pokrajinu, već i Srbiju

„Očekujem da u narednih godinu dana bude završen projekat i počne izgradnja tunela kroz Frušku goru, a prve procene govore da će koštati oko 38 miliona evra”, izjavio je Pajtić uoči završne javne rasprave o „Master planu održivog razvoja Fruške gore od 2012. do 2022”.

Prema njegovim rečima, tunel je od izuzetno važnog državnog interesa i u finansiranju tog projekta će učestvovati pokrajina i republika, a uputiće se zahtev i pojedinim fondovima Evropske unije.

"Naše ambicije su visoke jer želimo da Fruška gora postane značajan subjekat razvoja Srema, ali i Vojvodine u celini", rekao je Pajtić i dodao da "izgradnjom tunela želimo da ovaj nacionalni park zaštitimo od teretnog saobraćaja, koji će na taj način biti izmešten, i otvorimo prostor za razvoj potencijala Fruške gore".

Master plan održivog razvoja Fruške gore prvi je strateški dokument ukupnog privrednog, društvenog i kulturnog razvoja tog dela Srema, odnosno njenih sedam opština, a u čiju realizaciju će biti uloženo oko 880 miliona evra. Novac će biti utrošen pre svega u infrastrukturu, poljoprivredu, energetiku i turizam, uključujući i verski.

Radnu verziju plana usvojila je Vlada Vojvodine 24. marta, a nakon javne rasprave konačan predlog bi trebalo da bude gotov do kraja juna. U tom slučaju poslanici Skupštine Vojvodine bi mogli da ga usvoje već u septembru ove godine.

Plan predviđa da 40 odsto od 880 miliona evra bude obezbeđeno iz budžeta, 15 odsto obezbediće međunarodni fondovi, pet odsto javna preduzeća, a ostatak novca predviđeno je da obezbede kompanije iz Srbije i inostranstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: