Utorak, 22.09.2020.

14:44

Beograđani najviše zarađuju u Srbiji

U Beogradu su najveće zarade u Srbiji i prosečna iznosi 124 odsto republičkog proseka.

Izvor: Tanjug

Beograđani najviše zarađuju u Srbiji
Foto: Depositphotos, faustpr

To pokazuje analiza o regionalnoj ekonomskoj asimetričnosti iz publikacije Trendovi drugi kvartal 2020. Republičkog zavoda za statistiku

Glavni grad ima i najveću stopu zaposlenosti, 7 odsto veću od proseka Srbije, ali ne prednjači u odnosu na ostale delove Srbije, kada je reč o izvozu.

U publikaciji se ocenjuje da je neujednačen ekonomski rast u Srbiji poslednjih decenija doprineo produbljivanju već postojećih teritorijalnih nejednakosti.

Kada je o zaradama reč, nivo razvijenosti regiona, meren prosečnim neto platama se kreće u razmeri 1,5 :1, pri čemu su najviše zarade zabeležene u Beogradu a najniže u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji.

Tako je prosečna neto plata u prvih šest meseci ove godine u Beogradskom regionu iznosila 73.277 dinara, 124 odsto republičkog proseka koji je iznosio 59 222 dinara.

Prosek u Vojvodini je bio 95 odsto republičkog proseka i iznosio je 56.285 dinara. Zaposleni u regionima Južne i Istočne Srbije, kao i Šumadije i Zapadne Srbije, primali su oko 87 odsto republičkog proseka.

Stopa nezaposlenosti u Beogradu u prvoj polovini ove godine, je bila najniža i iznosila je 6,6 odsto ili 22 odsto ispod republičkog proseka. Istovremeno u regionima Južne i Istočne Srbije, stopa nezaposlenosti je iznosila 11 odsto, za 29 odsto iznad proseka Srbije, koji je iznosi 8,5 odsto.

Beograd prednjači i mereno stopom zaposlenosti, koja u glavnom gradu iznosi 51,7 odsto, što je za sedam odsto iznad proseka Srbije.

U regionu Južne i Istočne Srbije zabeležena je najniža stopa - 45,2 odsto ili 6,9 odsto ispod republičkog proseka.

Za razliku od drugih pokazatelja, Beograd nema primat u ukupnom izvozu Srbije, gde učestvuje sa 26 odsto, što se objašnjava time da u beogradskoj ekonomiji preovladavaju uslužne delatnosti, koje se većinom plasiraju na domaćem, a ne na međunarodnom tržištu.

U izvozu prednjači Vojvodina sa učešćem od 35,9 odsto, zatim slede Šumadija i Zapadna Srbija, 21,4 odsto i Južna i Istočna Srbija, 17 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

11 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

7 h

Podeli: