Kultura

Sreda, 31.08.2011.

12:20

"Miris kiše na Balkanu" u SC-u

Film "Miris kiše na Balkanu" reditelja i producenta Ljubiše Samardžića, nakon brojnih festivala i priznanja, imaće beogradsku premijeru 14. septembra u Sava centru, najavio je distributer "MegaKom film".

Izvor: Tanjug

Default images

Film "Miris kiše na Balkanu", po popularnom romanu spisateljice Gordane Kuić, nastao je od obilja materijala snimljenog za potrebe istoimene televizijske serije. Usledila su još dva nastavka.

Priča filma dešava se od 1914. do 1918. godine i govori o lutanju sefardske porodice Salom, koja se iz rata u rat, osula i rasula.

"Miris kiše na Balkanu" je premijerno prikazan 4. jula na festivalu u Sopotu, gde je ovenčan Nagradom publike.

Na festivalu u Avanci, u Portugaliji, podelio je Gran pri festivala sa filmom španske produkcije, a nedavno je prikazan na najvećem skupu verskih zajednica sveta - "Behajat/Zajedno" u Opatiji, čiji je cilj dijalog između različitih kultura.

Film je dočekan ovacijama, posebno od strane jevrejske zajednice, a Samardžić je tim povodom izjavio da je Opatija bila velika provera kako će "Miris kiše na Balkanu" prihvatiti oni o kojima film govori, stoji u saopštenju ”MegaKom filma”.

U oktobru film će gostovati na festivalima u Tokiju i Bostonu, a u novembru u Kaljariju i Sofiji. Samardžić je dobio i nekoliko poziva za prikazivanje na filmskim festivalima u Izraelu.

Scenario su napisali Ðorđe Milosavljević i Nebojša Romčević, a igraju Ljiljana Blagojević, Predrag Ejdus, Kalina Kovačević, Mirka Vasiljević, Tamara Dragičević, Milan Vasić, Goran Navojac, Aleksandra Bibić, Siniša Ubović, Marija Vicković i drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

23 h

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: