Srbija

Četvrtak, 05.02.2009.

19:48

Za Koridor 10 spremno 475 mil. evra

Vlada Srbije usvojila je akcioni plan gradnje putnog i železničkog Koridora 10 kojim se predviđa da se 2009. u dovršetak tog putnog pravca uloži 475 mil. evra.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

"Iz domaćih izvora će biti obezbeđeno 340 miliona evra, ostatak kreditima međunarodnih finansijskih institucija", rekao je ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić. Za finansiranje infrastrukture biće potrošeno i deset miliona evra, od garancija koncesionara za autoput Horgoš-Požega, za koju je Vlada dala nalog da se naplati.

Mrkonjić kaže da je ove godine predviđena izgradnja 45 kilometara novih puteva i dodaje da su za to predviđena sredstva iz domaćih izvora, ali i povlačenje kredita od međunarodnih finansijskih institucija.

"Prvo ćemo uraditi sve projekte vezane za Koridor 10 i železnički pravac na tom koridoru i izvršiti svojinsku eksproprijaciju i to će biti finansirano najveći delom iz domaćih sredstava", rekao je Mrkonjić i objasnio da međunarodne banke ne daju novac za takvu vrstu poslova. Prema njegovim rečima, tek od juna bi trebalo da budu obezbeđeni međunarodni krediti i da se krene u konkretnu izgradnju.

Biće nastavljeni i drugi projekti, između ostalog izgradnja dve deonice od po deset kilometara od Horgoša do Novog Sada, kao i deonica od Levosoja do Preševa u dužini od 20 kilometara, koja bi trebalo da bude završena do 1. maja ove godine.

Mrkonjić je najavio i da će biti intenzivno nastavljen i rad na obilaznici oko Beograda, od Batajnice do Dobanovaca. "Uradićemo eskproprijaciju za obilaznicu oko Beograda i pokušati da realizujemo taj posao jer međunarodni kredit od 115 miliona evra već imamo", precizirao je Mrkonjić.

Što se tiče železničke infrastrukture, predviđeno je da se urade delovi pruge u dužini od 24 kilometara, kao i da se nastavi elektrifikacija pruge od Niša do Dimitrovgrada. "Biće obezbeđen novac i za rad na Prokopu, koji je sastavni deo beogradskog železničkog čvora i računa se na sredstva od oko 30 miliona evra iz domaćih sredstava", rekao je Mrkonjić.

Ministarka za Nacionalni investicioni plan (NIP) Verica Kalanović podsetila je da je u tom programu predviđeno ukupno 20,5 milijardi dinara, i da je oko šest milijardi biti opredeljeno samo za gradnju Koridora 10. "Znači, ne radi se o eksproprijaciji, već o čistoj gradnji i reč je o 30 odsto od ukupnih para iz NIP-a", kazala je Kalanovićeva.

Ona je objasnila da će milijardu dinara biti obezbeđeno za nastavak izgradnje obilaznice oko Beograda (tunel kod Ostružnice), zatim 20 kilometara u Vojvodini za šta će biti izdvojeno 2,88 milijardi dinara i na kraju još za deo puta izmedju Preševa i Levosoja u iznosu od 2,2 milijardi dinara, što je ukupno šest milijaradi dinara.

Vlada Srbije je planirala da u naredne četiri godine u putnu infrastrukturu investira oko četiri milijarde evra, od čega je za Koridor 10 predvidjeno 1,7 milijardi dinara, a za železničke pruge 1,1 milijarda evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

14 h

Podeli: