Ishrana 3

15.06.2024.

8:02

Ove četiri namirnice su jeftine, a imaju nizak glikemijski indeks

Hrana sa niskim glikemijskim indeksom je ključna komponenta opšteg blagostanja.

Izvor: Index.hr

Ove četiri namirnice su jeftine, a imaju nizak glikemijski indeks
goodmoments/Shutterstock

Podeli:

Sporije se vari i apsorbuje, što znači da se duže osećamo siti kada ga pojedemo.

Ishrana bogata ovim namirnicama pomaže u kontroli telesne težine povećavajući osećaj sitosti i smanjujući unos kalorija, a istovremeno stabilizuje nivo šećera u krvi, što je važno za dijabetičare.

Koja hrana pomaže u gubitku težine, održavanju zdravog holesterola i nivoa šećera u krvi?

Nutricionista Varsha Khatri podelila je svoja četiri omiljena izbora sa SheFinds-om.

Mahunarke

Pored toga što imaju prirodno malo zasićenih masti i pune rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, mahunarke su odličan izvor biljnih proteina. Uključivanje mahunarki, kao što su pasulj, slanutak i sočivo, u ishranu može pomoći u smanjenju holesterola i doprineti smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Istraživanja pokazuju da mahunarke mogu oponašati efekte lekova koji ubijaju glad kao što su Ozempic i Vegovi.

Bobičasto voće

Bobice su bogate dijetalnim vlaknima, uključujući rastvorljiva vlakna kao što je pektin. Pektin usporava brzinu kojom se šećer apsorbuje u krvotok, pomažući u kontroli nivoa šećera u krvi.

Zob

Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, ovas povećava sitost. Ovas takođe sadrži beta-glukan, rastvorljivo vlakno za koje se pokazalo da snižava holesterol tako što se vezuje za žučne kiseline u telu.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su dobar izvor vitamina, minerala, zdravih masti i dijetetskih vlakana. Ovi elementi pomažu u kontroli gladi i čine da se osećamo siti, čime se smanjuje mogućnost prejedanja.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: