BBC 0

15.06.2024.

21:57

Rusija i Ukrajina: Odbačeni Putinovi uslovi na početku mirovnog samita u Švajcarskoj

Lideri Italije i Nemačke nazvali su plan ruskog predsednika "propagandom" i "diktatorskim".

Izvor: Dirbejl Džordan & Sara Rejnsford - BBC Njuz

Rusija i Ukrajina: Odbačeni Putinovi uslovi na početku mirovnog samita u Švajcarskoj
EPA

Podeli:

Lideri Italije i Nemačke oštro su odbacili uslove za prekid vatre u Ukrajini koje je izneo Vladimir Putin, na početku samita u Švajcarskoj na kome će se razgovarati o kraju rata.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni nazvala je plan ruskog predsednika "propagandom" kojom je predloženo da Ukrajina "treba da se povuče iz Ukrajine".

Nemački kancelar Olaf Šolc odbacio je predlog kao "diktatorski mir".

Putin je u petak rekao da bi pristao na prekid vatre ako Ukrajina povuče trupe iz četiri regiona koja je Rusija delimično okupirala i tvrdi da ih je anektirala.

Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodomira Zelenskog rekao je za BBC da "neće biti kompromisa po pitanju nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta".

Putin je predloge saopštio dan pre početka dvodnevnog Samita za mir u Ukrajini tokom kog će se diskutovati o osnovnim principima za prekid rata.

Više od 90 zemalja i svetskih institucija prisustvuje događaju. To je najveći ovakav skup od početka invazije na Ukrajinu.

Ali Rusija nije pozvana, a Kina - ključni saveznik Kremlja - ne učestvuje, zbog čega su očekivanja da neće biti značajnog napretka u ovoj fazi.

Komentarišući Putinov predlog, Meloni je rekla: "Ne čini mi se preterano efektnim pregovarački predlog da se od Ukrajine traži da se povuče iz Ukrajine."

Britanski premijer Riši Sunak optužio je ruskog predsednika da "spinuje lažni narativ da je spreman da pregovara".

Dodao je da su zemlje koje pomažu Rusiji u naoružanju "na pogrešnoj strani istorije".

BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

Ukrajina već predstavlja ovaj skup kao uspešan, ukazujući na njegov globalni aspekt i broj zemalja koje učestvuju.

Zelenski je rekao da Ukrajina želi da "diplomatiji da priliku", i pokaže da "zajednički napori" mogu da zaustave ratove.

"Verujem da ćemo svedočiti istoriji na ovom samitu. Da pravedan mir bude uspostavljen što je pre moguće", rekao je.

Njegov saradnik Jermak - uticajna politička ličnost u Ukrajini - nije pridao mnogo značaja odsustvu Kine, ali je naveo da se Rusiji može predstaviti zajednički plan za mirovne pregovore kada bude spreman.

"Mislimo da to može da se dogodi na drugom samitu, na nivou lidera", rekao je.

Putin je već odbacio bilo kakve mirovne procese po uslovima Ukrajine. Ruski predsednik želi da se Ukrajina povuče iz četiri ukrajinska regiona koje je Rusija samo delimično okupirala i za koje tvrdi da ih je anektirala 2022. godine. Ukrajina i Zapad su tadašnji referendum odbacili kao lažni.

Ukrajina je odbacila Putinove uslove za prekid vatre kao "uvredljive za zdrav razum".

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: