Svet 35

14.06.2024.

14:44

Nebo će preplaviti "Made in Russia" avioni

Rusija povećava domaću proizvodnju aviona.

Izvor: Avio Press

Nebo će preplaviti "Made in Russia" avioni
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Podeli:

Sergej Čemezov, šef državne tehnološke i odbrambene kompanije Rostec, nedavno je rekao da očekuje da će se broj zapadnih aviona u floti ruskih avio-kompanija značajno smanjiti u narednih šest godina i da Rusija ubrzano radi na povećanju domaće proizvodnje aviona.

Prema podacima Rosaviacije, 469 mlaznjaka na kratkim i srednjim udaljenostima iz Airbusa i Boeinga navodno je bilo u upotrebi u Rusiji krajem 2023. Radi se o 204 Boeinga 737 i 265 aviona iz porodice Airbus A320, prenosi Avio Press.

Nakon što su neki avioni pretvoreni u donatore rezervnih delova, Rosaviacija je dozvolila ruskim kompanijama da kopiraju potrebne delove i sami ih prave već 2022. godine.

To će se u budućnosti dešavati u još većem obimu. Budući da u blizini moskovskog aerodroma Domodedovo, kompanija za održavanje aviona Protektor Group gradi novi proizvodni pogon za zapadne rezervne delove za Airbus A320 i Boeing 737.

Očekuje se da će novi proizvodni pogon otvoriti 800 novih radnih mesta i koštati 36 miliona evra.

S7 grupa takođe ulaže novac u izgradnju novih proizvodnih pogona. S7 Technics ulaže oko 26 miliona evra u proširenje proizvodnje u svojoj podružnici Special Design Turbochargers Bureau SDTB u blizini Penze, koja je oko 700 kilometara jugoistočno od Moskve, gde se proizvode plastične komponente za kabine aviona.

Podeli:

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija i Turska sve bliže dogovoru

Ruska državna kompanija "Rosatom" je napredovala u pokušaju izgradnje druge turske nuklearne elektrane, što je najnoviji znak jačanja energetskih veza Ankare sa Moskvom.

17:48

18.7.2024.

1 d

Podeli: