Bolesti 0

15.06.2024.

12:01

Američki virus vlada među decom u Srbiji, simptomi mogu biti uznemirujući

U Srbiji trenutno vlada više virusnih i bakterijskih infekcija, čemu doprinose i oscilacije vremenskih prilika. Od početka juna u dečjim kolektivima se pojavila epidemija BRNU virusa - bolest usta šaka i stopala, koji je poznat i kao "američki virus".

Izvor: RTS

Američki virus vlada među decom u Srbiji, simptomi mogu biti uznemirujući
Shutterstock/Aleksandra Suzi

Podeli:

Doktora Ivana Begović Lazarević naglašava da situacija, ipak, nije tako dramatična. Objašnjava da je kada je reč o BRNU virusu, reč o tipu koksaki A virusa, odnosno enterovirusa koji se obično javlja kod dece.

"Nije strašna situacija, imamo odličnu komunikaciju sa predškolskim ustanovama. Na dnevnom nivou smo sa njima u komunikaciji. Od početka juna do sada su registrovane četiri epidemije u kojima je ukupno obolelo 26 dece. Znači, nije tako strašno. Imali smo jednu epidemiju tokom prethodnog meseca, u maju, gde je obolelo devetoro dece", rekla je ona za RTS.

Povišena temperatura, afte, gušobolje...

Prema njenim rečima, kod bolesti usta, šaka i stopala, posle inkubacionog perioda, koji traje 3 do 5 dana, dolazi do povišene telesne temperature, a ubrzo dolazi do pojave gušobolje, javljaju se promene u ustima koje podsećaju na afte, a potom promene na šakama, stopalima, u prevojima u obliku sitnih mehurića koji pucaju i pretvaraju se u kraste.

"Zbog visoke temperature, zbog bola u guši, zbog tih promena na sluznici usne duplje, deca odbijaju hranu i tečnost, tako da tu treba biti jako obazriv da deca ne dehidriraju, jer ne unose tečnost, a i imaju visoku temperaturu - upozorava doktorka i dodaje da su deca zarana i nakon što prestanu svi ovi simptomi:

Po prestanku simptoma, deca su zarazna nekoliko dana, tako da treba voditi računa jer se bolest prenosi i respiratornim kapljicama i tzv. orofekalno, znači prljavim rukama, jer se izlučuje i putem stolice i treba voditi računa, odnosno poštovati i ličnu i opštu higijenu u kolektivima."

Simptomi virusa BRNU

  • često odbijanje obroka
  • kod male dece se javlja i kašasta stolica
  • povišena telesna temperatura, do 38
  • povremena glavobolja
  • bol u grlu
  • inkubacija traje od tri do pet dana, drugog ili trećeg dana bolesti na šakama, stopalima i u ustima se javlja ospa koja liči na plikove

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: