Gejming 2

15.06.2024.

14:02

Studio tužen u Britaniji: "Odrali" su 14 miliona gejmera

"Valve uzurpira tržište i iskorišćava igrače iz Velike Britanije", tvrdi se u novoj tužbi koja želi da natera Valve da plati za previsoke cene igara na Steamu.

Izvor: B92

Studio tužen u Britaniji: "Odrali" su 14 miliona gejmera
T. Schneider / Shutterstock.com

Podeli:

Valve je tužen u Velikoj Britaniji i optužen da je iskoristio svoju tržišnu dominaciju sa Steam platformom kako bi 14 miliona igrača naterao da skuplje plaćaju. U tužbi, podnetoj Apelacionom sudu za konkurenciju u Londonu, navodi se da Valve svojim poslovnim praksama isključuje konkurenciju na tržištu digitalnih računarskih igara.

"Valve uzurpira tržište i iskorišćava britanske igrače", kaže aktivistkinja za digitalna prava dece Viki Šotbolt, osoba koja stoji iza tužbe. Postoji čak i veb stranica za ovu parnicu, steamiouoveus.co.uk, na kojoj se kaže da ako zahtev bude uspešan, PC igrači iz Ujedinjenog Kraljevstva mogu imati pravo da uzmu svoj deo od 656 miliona funti (840 miliona dolara) – oko 44 funti uza svakog kao nadoknadu (ili 56 USD).

U tužbi se navodi da Valve nameće paritet cena programerima, što ih sprečava da prodaju igre po nižoj ceni na konkurentskim platformama. Kada uzmete u obzir da Valve uzima naknadu od 30% za svu prodaju Steam igara, dočlazi se do toga da su cene digitalnih PC igara "naduvane" i takve su upravo zbog Valvea i Steama.

Pored toga, svi DLC-ovi, dodaci ili ekspanzije za igre moraju da se prodaju ili kupuju preko Steama (gde Valve uzima još jedan deo kolača), što predstavlja dodatni restriktivni sloj.

"Videli smo da je popularnost igara eksplodirala u poslednjih nekoliko godina – i gejming ima tako važnu ulogu u povezivanju ljudi i izgradnji pozitivnih životnih veština, posebno za decu i mlade", dodaje Viki Šotbolt. "Dakle, nije dobro da se potrošači igara iskorišćavaju i naplaćuje im se preko mere".

Steam predstavlja daleko najveću gejming platfpormu za PC igrače, a procenjuje se da je Valve ostvario prihod od devet milijardi dolara samo u 2023. godini.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: