Ishrana 1

14.06.2024.

15:37

Ove vrste povrća su najbolje za snižavanje holesterola

Visoki holesterol može dovesti do srčanih bolesti ili moždanog udara ako se ne drži pod kontrolom.

Izvor: Index.hr

Ove vrste povrća su najbolje za snižavanje holesterola
Shutterstock/marcin jucha

Podeli:

Ovo zdravstveno stanje se najbolje kontroliše lekovima, ali na ovaj nivo može da utiče i ishrana. Jedna studija, objavljena u časopisu Nutrition Revievs 2020. godine, pokazala je da konzumiranje tri vrste voća i povrća dnevno može pomoći u smanjenju nivoa lošeg holesterola.

Važno je svakodnevno konzumirati povrće i voće. Nutricionista Tanja Mehra otkrila je najbolje vrste povrća koje treba da konzumirate na nedeljnoj bazi da biste uticali na nivo holesterola.

Koje vrste povrća preporučuje nutricionista?

Na listi povrća koje treba jesti nekoliko puta nedeljno, nutricionista je izdvojila spanać, kelj, brokoli, šargarepu, slatki krompir i kupus. Pored hrane, podelila je i nekoliko načina na koje se hrana može koristiti u nutritivne svrhe.

"Spanać je popularna namirnica koju vole i odrasli i deca, a bogat je luteinom i drugim karotenoidima koji pomažu u snižavanju nivoa holesterola. Možete ga dodati u salate, smutije ili čak kao prilog", ističe Mehra.

Kao drugu dobru hranu izdvojila je kelj. Nutricionista kaže: "Kelj sadrži vlakna i antioksidante koji mogu pomoći u snižavanju lošeg (LDL) holesterola. Koristite ga u salatama, supama ili pravite zdrav čips od kelja. Brokoli je još jedna omiljena hrana u kojoj mnogi ljudi uživaju. Bogata je antioksidansima i sadrži rastvorljiva vlakna koja odlično utiču na zdravlje probave", tvrdi ona.

Dodaje da se brokoli može kuvati na pari, pržiti u tiganju ili kako god želite. Uvek će biti zdrav dodatak ishrani, prenosi Health Shots.

"Šargarepa je bogata rastvorljivim vlaknima, posebno pektinom, koji može da pomogne u snižavanju holesterola. Jedite je sirovu kao grickalicu, dodajte je u salate ili kuvajte u supama i čorbama da biste ostali zdravi", savetuje nutricionista.

Slatki krompir je zdravija i slađa alternativa krompiru i postaje sve popularnija. Ova hrana je "bogata vlaknima i antioksidansima koji mogu pomoći u upravljanju nivoima holesterola", kaže ona. Slatki krompir možete konzumirati na različite načine, praviti pire ili ga koristiti kao podlogu za variva i supe.

Kao poslednju namirnicu, Mehra je izdvojila kupus. Kupus je "povrće koje sadrži mnogo vlakana i antioksidanata i ima antiinflamatorna svojstva. Možete ga dodati u salate ili neke druge kombinacije, iako je najpopularnija u salati", zaključuje nutricionista.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: