Svet 40

15.06.2024.

21:55

Kraj rata? Zelenski sve otkrio

Ukrajina će predstaviti Rusiji konkretne mere za postizanje mirovnog rešenja sukoba u Ukrajini na drugom mirovnom samitu.

Izvor: Tanjug

Kraj rata? Zelenski sve otkrio
EPA-EFE/FILIP SINGER

Podeli:

To je izjavio danas u Švajcarskoj na globalnoj Mirovnoj konferenciji o Ukrajini predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Govoreći na plenarnom sastanku samita, Zelenski je rekao prisutnima da Rusija nije zainteresovana za mir i da bi učesnici samita trebalo zajedno da odluče kako postići mir "na istinski trajan način" i u skladu sa Poveljom UN, prenosi Kijev Indipendent.

"Kada plan akcije bude na stolu, dogovoren od svih i transparentan za sve, tada će biti dostavljen i predstavnicima Rusije, tako da na drugom mirovnom samitu možemo označiti stvarni kraj rata", rekao je Zelenski.

Preko 100 predstavnika zemalja i međunarodnih organizacija prisustvuje mirovnom samitu koji se održava u gradu Birgenštoku nedaleko od Luzerna.

Zvanični Kijev se nada da će razviti novi zajednički mirovni plan na osnovu mirovnog predloga u 10 koraka predsednika Zelenskog.

"Naši najvažniji ciljevi ovog vikenda su da inspirišemo proces koji će dovesti do okvira za sveobuhvatan, pravičan i trajan mir za Ukrajinu na osnovu međunarodnog prava i Povelje UN", rekla je švajcarska predsednica Viola Amherd i istakla da je mirovni proces koji ne uključuje Rusiju "nemoguć".

Podeli:

40 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Podeli: