Svet 40

15.06.2024.

21:55

Kraj rata? Zelenski sve otkrio

Ukrajina će predstaviti Rusiji konkretne mere za postizanje mirovnog rešenja sukoba u Ukrajini na drugom mirovnom samitu.

Izvor: Tanjug

Kraj rata? Zelenski sve otkrio
EPA-EFE/FILIP SINGER

Podeli:

To je izjavio danas u Švajcarskoj na globalnoj Mirovnoj konferenciji o Ukrajini predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Govoreći na plenarnom sastanku samita, Zelenski je rekao prisutnima da Rusija nije zainteresovana za mir i da bi učesnici samita trebalo zajedno da odluče kako postići mir "na istinski trajan način" i u skladu sa Poveljom UN, prenosi Kijev Indipendent.

"Kada plan akcije bude na stolu, dogovoren od svih i transparentan za sve, tada će biti dostavljen i predstavnicima Rusije, tako da na drugom mirovnom samitu možemo označiti stvarni kraj rata", rekao je Zelenski.

Preko 100 predstavnika zemalja i međunarodnih organizacija prisustvuje mirovnom samitu koji se održava u gradu Birgenštoku nedaleko od Luzerna.

Zvanični Kijev se nada da će razviti novi zajednički mirovni plan na osnovu mirovnog predloga u 10 koraka predsednika Zelenskog.

"Naši najvažniji ciljevi ovog vikenda su da inspirišemo proces koji će dovesti do okvira za sveobuhvatan, pravičan i trajan mir za Ukrajinu na osnovu međunarodnog prava i Povelje UN", rekla je švajcarska predsednica Viola Amherd i istakla da je mirovni proces koji ne uključuje Rusiju "nemoguć".

Podeli:

40 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: