Aktuelno 4

15.06.2024.

10:08

Nemci hoće da spreče EU carine usmerene protiv Kine

Nemačka vlada pokušava da spreči nove carine EU na kineska električna vozila ili da ih bar ublaži ako ukidanje ne bude moguće.

Izvor: Tanjug

Nemci hoće da spreče EU carine usmerene protiv Kine
Shutterstock/Jenson

Podeli:

Nemačka veruje da će Evropska unija uspeti da pronađe rešenje u direktnim pregovorima sa Kinom, javlja Blumberg pozivajući se na neimenovane upućene izvore. 

Berlin je ubeđen da još uvek postoji mogućnost za dogovor sa Pekingom po pitanju EV pre nego što odluka o carinama stupi na snagu 4. jula i smatra da još neke članice EU dele njeno mišljenje, dodaje izvor.

Nemački ministar ekonomije Robert Habek sledeće nedelje putuje u Kinu i planira da sa tamošnjim političarima diskutuje o rešenju spora oko izvoza kineskih elekričnih automobila u Evropsku uniju.

Evropska komisija (EK) je 12. juna obavestila kineske proizvođače EV o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca, a one će u nekim slučajevima iznositi 38,1 odsto.

Nemački kancelar Olaf Šolc upozorio je ranije ovog meseca na posledice ograničenja trgovine sa Kinom, rekavši da Evropska unija ne treba da zatvara svoja tržišta za strane kompanije.

Ako bi Kina uzvratila recipročnim merama, najteže bi bili pogođeni upravo nemački proizvođači automobila kao što je Volkswagen ili BMW.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: