Petak, 19.10.2007.

19:08

Nove odluke Miroslava Lajčaka

Međunarodni predstavnik u BiH danas doneo odluke o Savetu ministara i funkcionisanju Skupštine.

Izvor: Beta

Default images

Miroslav Lajčak je danas nametnuo izmene i dopune Zakona o Savetu ministara BiH i poslovnika o radu oba doma Parlamenta i izmenio kvorum za određivanje sednice zastupničkog doma.

Prema Lajčakovim izmenama, sednica Saveta ministara BiH može biti održana kad god je prisutna većina njegovih članova i odluke o određenim pitanjima mogu biti donesene većinom glasova prisutnih i koji glasaju, ukoliko takva prosta većina uključuje bar po jednog predstavnika svakog konstitutivnog naroda, a ne dva, kako je do sada bio slučaj.

Prema izmenama za donošenje odluka, u parlamentu će biti dovoljna jedna trećina poslanika iz svakog entiteta koji glasaju, a ne kao što je do sada bilo jedna trećina izabranih poslanika iz svakog entiteta.

Lajčak je rekao da će, ukoliko ove izmene i dopune, koje on kaže nisu usmerene ni protiv jednog naroda ili entiteta, ne budu usvojene do 1. decembra, iskoristiti svoja ovlašćenja i nametnuti ih.

Premijer Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je da su odluke koje je danas nametnuo visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak donete mimo dejtonskih ovlašetnja.

"SNS neće dozvoliti da se na ovakav način uvodi centralizacija u BiH", kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je ocenio da je Lajčakova odluka "ustupak političkim opcijama iz Sarajeva", ocenjujući da problem funkcionisanja BiH predstavlja "uticaj koji se stvorio u dnevnim kontaktima u Sarajevu, a opet na štetu RS". On je ocenio da "neko nagovara Lajčaka na takve postupke".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: