Svet

Sreda, 10.03.2021.

08:01

Boingu laknulo - prvi put posle 15 meseci

Američka kompanija Boing objavila je da je u februaru dobila više novih narudžbi nego poruka o otkazivanju porudžbina za izgradnju komercijalnih aviona.

Izvor: Beta

Boingu laknulo - prvi put posle 15 meseci
Foto: Epa, HOW HWEE YOUNG

Ovo se desilo prvi put posle 15 meseci.

Kompanija je dobila 82 porudžbine i 51 poruku o otkazivanju. Pored toga, Boing je vratio u aktivu 16 aviona čija je narudžbina ranije bila otkazana, ali se kupac predomislio. Narudžbine bi mogle ukazati na to da avio-kompanije postaju optimističnije da će ponovo biti masovnih putovanja koja su sasvim splasnula zbog pandemije koronavirusa.

U Sjedinjenim Američkim Državama broj avio-putnika polako raste kako napreduje vakcinacija protiv kovida 19, iako su avio-putovanja i dalje daleko ispod nivoa od pre pandemije.

Boing je patio mesecima, kada nije bilo ni jedne jedine porudžbine, jer su avio-kompanije parkirale nepotrebne avione i smanjile troškove kako bi uštedele novac.

Boing, čije je sedište u Čikagu, rekao je da je prošlog meseca isporučio 22 komercijalna aviona, većinom domačim naručiocima.

Među kupcima ima i interesovanja za 737 Max - avione koji su bili prizemljeni širom sveta u martu 2019. godine posle dve nesreće u kojima je poginulo 346 ljudi.

Regulatori u SAD, Evropi, Kanadi, Brazilu i drugde su odobrili da se taj model aviona ponovo koristi pošto je Boing promenio automatizovani sistem upravljanja tim letelicama koji je imao udela u padovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

11 h

Podeli: