Prevencija 1

16.06.2024.

8:04

Ovo su najčešći pokazatelji da se ne krećete dovoljno

Bilo da radite od kuće ili u kancelariji, ako ceo dan sedite zbog posla, vaše telo možda propušta ključne pokrete i koristi koje oni donose.

Izvor: Index.hr

Ovo su najčešći pokazatelji da se ne krećete dovoljno
Shutterstock/Bignai

Podeli:

Ako je to slučaj, postoji šansa da vam telo određenim pokazateljima skreće pažnju na to da mu je potrebno više kretanja.

Doktorka fizikalne terapije, Lisa N. Folden, izdvojila je najčešće znakove koji ukazuju na to da se u danu ne krećemo dovoljno.

Zatvor

"Kada patite od zatvora, to je jasan pokazatelj da ili ne unosite dovoljno vlakana i vode ili se ne krećete dovoljno. Ležanje ili sedenje većinu dana "odličan" je način da zaustavite rad creva", kaže Folden.

Da biste izbegli zatvor, treba redovno da se krećete. Prošetajte tokom pauze za ručak ili se potrudite da ustanete i protegnete nekoliko puta tokom dana. Vaše telo i creva biće vam zahvalni, prenosi Eating Well. 

Napetost mišića

Doktorka objašnjava: "Mišići su poput gumenih traka. Što ih više rastežete i krećete se, to su fleksibilniji. Kada prestanete s kretanjem, oni se ukoče ili zategnu. U osnovi, postaju kraći. Kada se to dogodi, možete smatrati da su svakodnevni pokreti neugodniji i izazovniji."

Ako vam je neugodno obavljati svakodnevne pokrete, poput podizanja predmeta s poda, vrijeme je da dodate istezanje u svoju rutinu. Folden preporučuje da tri puta tjedno odvojite nekoliko minuta za istezanje.

Ukočeni zglobovi

Zglobovi sadrže lubrikant nazvan sinovijalna tečnost. "Ta tečnost pomaže zglobovima da se glatko kreću bez bola. Kada se nađete nepokretni i ne vežbate često, proizvodnja te tečnosti počinje da usporava i vaši zglobovi to osete", ističe ona.

Dodavanje malo hodanja u vašu rutinu i dobra hidratacija pomoćiće ponovnom protoku sinovijalne tečnosti.

Brzo se umarate

Ako primetite da se brzo umorite dok se penjete stepenicama ili hodate, to je znak da bi vam koristilo više kardioaktivnosti u vašem svakodnevnom životu, prenosi Eating Well. 

"To se događa jer vaša pluća i srce više nisu naviknuti na rad. Ako puno sedite tokom dana, preporučuje se da u slobodno vreme trčite ili hodate uzbrdo. Održavanje tela aktivnim i u kondiciji najbolji je lek za umorno srce i pluća", objašnjava.

Tužni ste ili loše raspoloženi

Nedostatak fizičke aktivnosti mogao bi biti jedan od razloga zašto osećate pogoršanje raspoloženja.

"Redovna fizička aktivnost uzrokuje da vaše telo proizvodi više 'hormona sreće', poznatih i kao endorfini", tvrdi doktorka.

Osim mnogih drugih učinaka, endorfini izazivaju vrlo pozitivan osećaj u telu koji vas uopšteno čini srećnijima i opuštenijima. Zato je važno da se što više krećemo kako bismo bili dobro raspoloženi.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: