Svet 1

15.06.2024.

7:00

Korisnike ove kartice čekaju velike promene: Evo šta sve ukidaju

Tehnološka kompanija Masterkard trebalo bi da, počev od 2030. godine, ne zahteva od evropskih korisnika da ručno unose brojeve svojih kartica prilikom obavljanja onlajn transakcija.

Izvor: Tanjug

Korisnike ove kartice čekaju velike promene: Evo šta sve ukidaju
Shutterstock/Marie C Fields

Podeli:

Masterkard najavljuje i da će sve kartice koje izdaje na svojoj mreži u Evropi biti tokenizovane, preneo je Si-En-Bi-Si (CNBC).

Medij precizira da će umesto broja kartice od 16 cifara, koji se koriste za transakcije, biti zamenjeni nasumično generisanim tokenom.

Kompanija kaže da radi s bankama, finansijskim kompanijama, trgovcima i drugim partnerima na postepenom ukidanju ručnog unosa kartica za e-trgovinu do 2030. u Evropi.

Umesto toga biće korišteno dugme s jednim klikom, što bi trebalo da osigura da kartice potrošača od pokušaja prevare, navodi Masterkard.

Korisnici neće morati da unose lozinke svaki put kada žele nešto da plate onlajn, jer tehnološka kompanija uvodi pristupne ključeve koji zamenjuju lozinke.

Masterkard će takođe omogućiti kupcima da obave transakcije jednim klikom na blagajni koristeći biometrijsku autentifikaciju sa otiskom palca.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Razdor u EU: Brisel i Pariz na ivici sukoba

Pariz i Brisel će se verovatno sukobiti oko napora da se francuski troškovi dovedu u sklad sa pravilima EU, jer politička previranja u drugoj po veličini ekonomiji Evropske unije prete da odlože napredak u smanjenju "prekomernih" budžetskih deficita.

14:32

17.7.2024.

1 d

Podeli: