Aktuelno 36

16.06.2024.

8:40

Bio je najatraktivniji Opel: Proizvodnja je otkazana zbog jednog detalja VIDEO

U Opelovoj istoriji zabeležen je niz atraktivnih modela, a jedan od onih koji zauzimaju posebno mesto je Calibra.

Izvor: Indeks

Bio je najatraktivniji Opel: Proizvodnja je otkazana zbog jednog detalja VIDEO
Profimedia

Podeli:

Calibra spada u red poslednjih atraktivnih Opela i verovatno zadnji kupe vredan pomena. Obeležio je 1990-e, ali uprkos velikom tržišnom uspehu, nije dobio naslednika. 

U ponudi se nudio isključivo kao kupe, ali je malo poznato da je u planu bio i kabrio, ali na kraju su odlučili da ipak ne bi bio konkurentan. 

Verovali ili ne, svojevremeno najaerodinamičniji automobil na svetu imao je vrlo fer cenu, a nudio se uz nekoliko motora, počevši od 2.0i osmoventilca sa 116 KS. Dalje, 16V verzija od 150 KS je bila ujedno i najpopularnija. 

Valmet Automotive je napravio kabrio verziju sa komplikovanim i vrlo teškim sistemom sklapanja krova, a upravo je masa bila presudna u odustajanju od komercijalizacije. Zato, napravljena su tek dva ili tri prototipa.

U međuvremenu su pojedini karoseristi nudili prerade kojih je napravljeno navodno desetine. One nisu bile previše popularne, a najvažniji razlog je bila izuzetno visoka cena prerade. 

Jedan tjuner je za ugradnju spuštajućeg krova naplaćivao tadašnjih 28.000 maraka, što je cenu Calibre postavljalo ispred klasika kao što je Audi 80 cabrio. 

Podeli:

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: