Aktuelno 0

15.06.2024.

18:59

Besplatni preventivni pregledi širom Srbije: Bez zakazivanja i knjižice

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 16. juna u više od 200 zdravstvenih ustanova širom Srbije.

Izvor: B92.net

Besplatni preventivni pregledi širom Srbije: Bez zakazivanja i knjižice
Shutterstock/PeopleImages.com - Yuri A

Podeli:

Akciju sprovodi Ministarstvo zdravlja u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o zdravlju.

Građani Srbije će preventivne preglede moći da obave u nedelju 16. juna od 8 do 17 časova, u više od 200 zdravstvenih ustanova širom zemlje.

Akcenat je na deci, za koju će biti organizovani preventivni sistematski pregledi u dečijim bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama.

Svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, u nedelju će biti u prilici da besplatno obave dermatološki pregled mladeža, i urade tumor markere CEA (CEA), CA19-9 (CA19-9) i AFP (Alpha Fetoprotein).

Pored toga, zbog velikog interesovanja, građani će i ovoga puta moći da bez zakazivanja, u domovima zdravlja, opštim bolnicama, kliničkim i kliničko-bolničkim centrima izmere krvni pritisak, urade ultrazvučni pregled abdomena, provere nivo šećera u krvi i kompletnu krvnu sliku u laboratorijama.

Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji, sa detaljnom vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj ustanovi biće, i ovoga istaknuta na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja.

U zdravstvenim ustanovama iz Preševa, Novog Pazara, Sjenice, Prijepolja i Tutina, preventivni pregledi će umesto u nedelju 16.juna, biti organizovani sedam dana kasnije, odnosno 23.juna, zbog predstojećeg verskog praznika.

"Ministarstvo zdravlja i ovim putem poziva građane da učestvuju u nedeljnoj akciji, obave preventivne preglede i time pozitivno utiču na svoje zdravlje. Posebno pozivamo roditelje dece predškolskog i školskog uzrasta, da iskoriste priliku i na brz i efikasan način provere zdravlje svoje dece", navodi se na zvaničnoj stranici ministarstva.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: