Kultura

Ponedeljak, 05.12.2016.

08:31

Premijerni koncert švajcarskog soprana u Gvarnerijusu

U utorak, 6. decembra 2016. godine (20č) posetioce Centra lepih umetnosti Gvarnerius očekuje koncert izuzetnog soprana bogate izvođačke karijere – Marije Gesler iz Švajcarske, koja će nastupiti u pratnji višestruko nagrađivane pijanistkinje iz Ukrajine – Ksenije Vokhmianjine.

Izvor: B92

Premijerni koncert švajcarskog soprana u Gvarnerijusu
Foto: Guarnerius

Marija gesler, sopran rođena je u Bazelu. Studirala je pevanje kod Verene Švajcer na Muzičkoj akademiji u Bazelu. Istovremeno je studirala izvođačku praksu barokne muzike kod Rene Jakobs u Schola Cantorum Basiliensis. Nakon toga, postala je član operskog studija Bazel i pohađala majstorske kurseve Edit Matis, Ane Rejnolds, Brigite Fasbender i Margrit Honig. U toku studija dva puta je nagrađena Migros-stipendijom.

Nakon studija, angažovana je kao glavni umetnik u nekoliko nemačkih operskih kuća (Freiberg, Plauen-Zwickau, Darmstadt), izvodeći široki spektar lirskih i dramskih uloga soprana, uključujući Groficu u Mocartovom „Figaru“, Hanu Glavari u Leharovoj „Veseloj udovici„, Nedu u „Pajacima“ Leonkavala, Maršelin u Štrausovom „Kavaljeru s ružom“, glavnu ulogu u Pučinijevoj „Toski“, i mnogim drugim.

Gostovala je u nekoliko evropskih operskih kuća, nastupajući kao Tatjana u „Evgeniju Onjeginu“ Čajkovskog (Vupertal, Nemačka); Čio-Čio-San u „Madam Baterflaj“ Pučinija (Ščećin, Poljska); Eva u „Majstori pevači“ Vagnera (Tiroler Festspiele Erl, Austrija); majka u Hamperdinkovom „Hansel i Gretel“ (Bazel, Švajcarska). Operski rad Marije Gesler ispunjen je bogatim repertoarom, a izgradila je reputaciju i kao interpretator Lied-a. Njeni resitali, kao i istraživanje muzičkih i književnih ličnosti i tema kao što su Alma Mahler, Fridrih Niče i Geteov „Vilhelm Majster“, međunarodno su priznati.

Pijanistkinja Ksenija Vokhmianjina redovno održava klavirske resitale i nastupa kao solista i kamerni muzičar u brojnim koncertnim dvoranama u Evropi i Aziji. Nedavno je nastupala u Steinway Gallery (Singapur), koncertnoj dvorani Ho Chi Minh City National Conservatory of Music (Vijetnam), Seoul Arts Centre (Južna Koreja), Sydney Eisteddfod (Australija), George Town Festival (Malezija), na otvaranju prvog „Šopen – Međunarodnog pijanističkog takmičenja“ (Tajland), i na Auditorium Olivier Messiaen na konzervatorijumu Cergy- Pontoise(Francuska). Dobitnica je Li Foundation školarine i nagrade Tuition Ministarstva prosvete u Singapuru, za školovanje na izvođačkom odseku na Nanyang Academy of Fine Arts (Singapur), u klasi istaknutog profesora Borisa Kraljevića. Nagrađena je za najbolji diplomski rad i dobitnica je stipendije kojom je nastavila studije na prestižnom Royal College of Music (Velika Britanija). Godine 2015. Ksenija je završila master studije na Kharkiv National Pedagogical University u Ukrajini.

Dobitnica je nagrada na međunarodnim takmičenjima održanim u Francuskoj, Australiji, Indoneziji, Poljskoj, Italiji, Srbiji, Maleziji i Singapuru, a njena najnovija dostignuća su: Prva nagrada na Medan Međunarodnom takmičenju pijanista (Indonezija, 2015), Druga nagrada u kategoriji „Ruski klavir“ na Sydney Eisteddfod (Australija, 2014), i dve nagrade (uključujući „Prix du Barreau du Val D’oise„) na Međunarodnom pijanističkom takmičenju (Francuska, 2015)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: