Kultura

Petak, 24.02.2017.

09:36

Maler na stepenicama filharmonijskog teatra

Na trećem u nizu filharmonijskih pozorišnih koncerata tokom kojih se čitaju pisma čuvenih kompozitora, glumci Tamara Krcunović i Vladimir Aleksić su zajedno sa muzičarima ispričali priču o Gustavu i Almi Maler.

Izvor: B92

Maler na stepenicama filharmonijskog teatra
Foto: Beogradska filharmonija

Rediteljska „palica" Gordana Matića, decentno je vodila kroz korespodenciju ove dve autentične ličnosti u kojoj su i glumci i filharmoničari imali glavne uloge. > > >

Veličina Malerove muzike, osvetljena kroz odnos kompozitora i njegove supruge Alme, mnogobrojnu publiku „Teatra u Filharmoniji" je ostavila bez daha. Unutrašnje suprotnosti i sukobi Gustava Malera i intimnog (raz)otkrivanja čuvene Alme, prikazali su glumci u interakciji sa filharmoničarima koji su izvodili odabrane stavove iz Prve i Pete simfonije.

U sasvim drugačijoj, kamernoj atmosferi, umetnici su dali novu perspektivu u uživanju i razumevanju Malerovih dela.

U „Teatru u Filharmoniji" muzičari i glumci, spojeni uvek različitom rediteljskom rukom, stvaraju novi žanr koji spaja pozorišnu i muzičku umetnost. Koristeći korespodencije kompozitora sa njima važnim osobama, sa jedne strane, i njihovog stvaralaštva sa druge, nastaje pozorišni koncert, novo delo koje se izvodi muzikom i rečima.

Filharmonijska bina se ponovo pretvara u pozorišnu scenu 13. aprila, kada će u fokusu biti prepiska i muzika Roberta Šumana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: