Kultura

Ponedeljak, 15.10.2012.

10:05

DEADBEAT za 10 godina Dis-patch-a

U okviru novog serijala zabava pod nazivom Haunted Dancehall, 20. oktobra u klubu 20/44 na Ušću biće obeleženo 10 godina od održavanja prvog događaja pod Dis-patch etiketom, a prvi gost biće DEADBEAT.

Izvor: B92

Default images

Dis-patch obeležava i jednu deceniju od otvaranja prvog izdanja istoimenog festivala u oktobru 2002. godine u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Prvi specijalni gost koji će otvoriti serijal je Scott Monteith, poznatiji pod imenom DEADBEAT, koji je svoj prvi i jedini nastup u Srbiji imao upravo u okviru Dis-patch Festivala 2008. godine.
 
U subotu 20. oktobra na brodu 20/44 lokalnu DJ podršku će pružiti Schwabe, Thinker, i osnivači Dis-patch-a Piece of Shh.. i Moodswinger, a ulaznica koja se može kupiti isključivo na vratima kluba košta 500 RSD.

Kapacitet serijala Haunted Dancehall je ograničeni na 200 posetilaca, a sledeća žurka zakazana je za 2. novembar kada će u Beogradu uživo nastupiti Rod Model iz Detroita, poznat po projektu DEEPCHORD.

Tony Morley (Foto: Vesna Pavloviæ)
U okviru novog serijala zabava pod nazivom Haunted Dancehall, 20. oktobra u klubu 20/44 na Ušću biće obeleženo 10 godina od održavanja prvog događaja pod Dis-patch etiketom, odnosno jedna decenija od otvaranja prvog izdanja istoimenog festivala u oktobru 2002. godine u Etnografskom muzeju u Beogradu. Događaj koji je tada predstavio savremenu bečku scenu elektronske noise muzike i izdavačku kuću Mego bio je prvi u nizu koji se nastavio tokom ukupno 9 izdanja festivala, na kojima je predstavljeno preko 300 autora iz dvadesetak zemalja koji su nastupali u brojnim prostorima širom Beograda.

U periodu od 2002. do 2010. godine, kada je Dis-patch objavio gašenje svog centralnog festivalskog događaja, kroz ovaj specifičan festivalski format svakog oktobra u Beogradu gotovali su renomirani izvođači i autori iz domena savremene muzike, novih medija, vizuelne kulture i transdisciplinarnog stvaralaštva. Koncerte su pratile i izložbe, instalacije, predavanja, radionice i nekoliko svetskih premijera performansa koji su pripremani specijalno za beogradsku publiku. Dis-patch je učestvovao u produkciji radova nekih od renomiranih svetskih autora koji su u okviru festivala realizovali rezidencijalne programe, a kroz razvijenu međunarodnu saradnju neki od domaćih autora su se po prvi put predstavili na evropskim i američkim festivalima.

Od 2010. godine aktivnosti ovog kolektiva nisu vezane za sopstvenu festivalsku produkciju, ali se nižu brojne saradnje i ko-produkcije sa partnerima iz Srbije, regiona i inostranstva, izložbe, gostujući programi na festivalima i umetničke radionice. Novi serijal u klubu 20/44 upravo je takva saradnja sa kolektivom Disco Not Disco, kroz koji će se predstavljati živi nastupi i ekskluzivna gostovanja iz domena klupske muzike kakva je nekada negovana i u okviru festivala. Prvi specijalni gost koji će otvoriti serijal je Scott Monteith, poznatiji pod imenom DEADBEAT, koji je svoj prvi i jedini nastup u Srbiji imao upravo u okviru Dis-patch Festivala 2008. godine.

Njegovo drugo pojavljivanje u Beogradu sledi ubrzo nakon objavljivanja osmog studijskog albuma, jednostavno naslovljenog "Eight", koji potvrđuje njegov status jednog od najuzbudljivijih producenata posvećenih susretu dub-a i elektronske plesne muzike. Svoje radove je objavljivao za izdavače kao što su ~scape, Wagon Repair, Musique Risque ili Imbalance, a pored toga je ostvario i niz saradnji sa pevačima i producentima kao što su Monolake, Pole, Tikiman i drugi. Pre nekoliko godina pokrenuo je i sopstvenu izdavačku kuću BLKRTZ, za koju danas objavljuje većinu svojih produkcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: