Četvrtak, 23.04.2009.

19:49

UNICEF o pravima dece u Srbiji

Najveći problemi dece u Srbiji su nasilje, siromaštvo i nemogućnost dece da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu i obrazovanje, upozorava UNICEF.

Izvor: B92

Default images

U Srbiji sada umire manje dece mlađe od pet godina nego pre,ali je vise od 70 odsto dece i dalje izloženo verbalnom ili fizickom nasilju, pokazuje izvestaj komiteta Ujedinjenih nacija za prava deteta.

Ovaj izveštaj je predstavljen na prvom radnom seminaru predstavnika UNICEF-a u Srbiji i novoformirane radne grupe Skupstine Srbije za prava deteta.

UNICEF-ov izveštaj pokazuje da su najveći problemi u oblasti prava dece u Srbiji nasilje nad decom, siromaštvo i nemogućnost da deca ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu i obrazovanje.

Direktorka Unicefa za Srbiju Judita Rajhenberg kaze da je osnivanje radne grupe za prava deteta u Skupštini Srbije predstavlja izuzetan uspeh.

“Nema puno dobrih primera ni u zemljama u okruženju, ni u Zapadnoj Evropi da parlament aktivno sa nekim definisanim telom sistematično posveti pažnju deci. Tako da zapravo celo okruženje gleda Srbiju”, kaže ona.

Unicefov izvestaj pokazuje da se u Srbiji rađa sve više jedinaca, ali da svako rođeno dete ima gotovo 100-odstotnu šansu da preživi prvu godinu života.

Iako imaju odlicnu priliku da se školuju, preko 70 odsto dece u Srbiji biće verbalno ili fizički kažnjavano, navodi UNICEF.

Ali nemaju sva deca rođena u Srbiji iste šanse. Kada su u pitanju romska deca, imaju 50 odsto šanse da budu siromašna, tri puta manju šansu da dožive prvi rođendan i znatno manje šanse da završe školovanje nego ostala deca.

Kod romskih devojčica šansa od gotovo 50 odsto da se udaju veoma mlade, dodatno umanjuje njihove šanse da završe školovanje, a povećava rizike za njihovu decu.

Potpredsednica Vladinog saveta za prava deteta Ljiljana Lučić kaže da su prioritet države u ovom trenutku deca koja žive u siromaštvu.

Ona je najavila osnivanje interventnog fonda sa ciljem da se pojača pomoć socijalno najugroženijima.

Takođe je navela i akcije koje Vlada preduzima da se izbori sa problemom nasilja nad decom.

“U Beloj Crkvi je otvoren prihvatnii centar za žene i decu žrtve nasilja, u Vršcu savetovalište za prevenciju, podržavamo i sigurne kuće”, podsetila je Lučićeva.

Ona je dodala da će na osnovu preporuka komiteta UN-a za prava deteta, ministarstvo za ljudska i manjinska prava revidirati nacionalni plan akcije za decu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: