Utorak, 27.02.2024.

12:42

Privodi se kraju uređenje parka oko Beogradske kapije u sklopu Niške tvrđave

Beogradska kapija u sklopu Niške tvrđave bila je do skoro zatvorena buvljakom i šibljem sa spoljne strane (vrlo malo nišlija je i znalo za nju).

Izvor: Srpska istorija/Đorđe Bojanić

Privodi se kraju uređenje parka oko Beogradske kapije u sklopu Niške tvrđave
Ilustracija/Foto: Nenadmil/ Shutterstock.com

Sve pohvale. Ali, potrebno je i detaljno uređenje Spomen kosturnice koja se nalazi u rovu Niške tvrđave i predstavlja spomen obeležje za više od 4.000 poginulih Srba u Topličkom ustanku iz cele jugositočne Srbije od strane Bugara, piše Srpska istorija

Toplički ustanak Srbi su podigli u selu Mačkovac kod Kuršumlije 1917. god, protiv bugarskog okupatora za vreme Prvog svetskog rata. To je bio jedini ustanak u nekoj okupiranoj državi tokom Velikog rata. Ustanak je trajao od 26. februara do 25. marta 1917. god. A stradalo je oko 20000 Srba (najviše civilnih žrtava, oko 16000, žena, staraca i dece).

Kosturnica u tvrđavi o kojoj se malo zna

Na ovom mestu gde je podignut spomenik posle Velikog rata ubijane su žene, starci i deca streljani od strane bugarskih okupatora (što prikazuje i reljef na kosturnici).

Upravo na mestu streljanja srpskih civila nakon Velikog rata 1927.god (deceniju posle Topličkog ustanka 1917) je podignuta spomen kosturnica.

Zanimljivo je i to da je tokom Drugog svetskog rata ponovo izvršeno varvarstvo bugarskih vojnika koji su uništili spomen ploče, a kosturnicu polomili i kosti razbacali.

Kosti su posle rata sakupljene u sanduk u organizaciji Niškog Narodnog muzeja u Nišu je 1951. god, i vraćene u kosturnicu, te godine je i obnovljeno spomen obeležje.

Stari natpis na ploči koja je postavljena na kosturnici je glasio: „Ovde leže neznane i nevine žrtve bugarskog varvarstva“.

Kosturnica je poznata malom broju ljudi. Nalazila se u veoma lošem stanju (išarana grafitima), što možete videti u video prilogu.

U lošem stanju su i barutane (koje su otvorene i zapuštene) a mogu turistički da se lepo iskoriste. Potrebno je i više klupica za odmor, letnjikovca, turističkih video bimova ispred svake info table (a i info table su u lošem stanju).

Bilo bi dobro da se urede sve kapije u tvrđavi: pored ,,Beogradske kapije” koja je konačno uređena i pristupačna, da se uredi i ,,Stambol kapija“ na kojoj se i ulazi u tvrđavu, postoje i ,,Vodene kapije“ , vidljivi su ostaci ,,Vidin kapije“ ,kao i ,,Jagodinske kapije, dobro bi bilo da i one zasijaju.

Dobro bi bilo da tvrđavu krase bar par većih istorijskih sponenika i bisti (kralj Milan Obrenović, Vojvoda Kosta Vojinović, vođa Topličkog ustanka…), i to bi dodatno privuklo turiste i ekskurzije.

Potreban je i video nadzor da se ne bi skrnavilo kulturno i istorijsko dobro.

Sve u svemu mnogo je bolje nego što je bilo.

Tvrđava svakako zavrnjđuje da bude sređena i uređena, to je pravi turistički potencijal grada Niša.

Legenda o podzemnom tunelo do Vinika

Postoji i vrlo zanimljiva priča (legenda) o tajnom prolazu, tunelu (koji je zatrpan). Taj prolaz je poslužio osmanlijama da kupe vreme i sačekaju vojsku osmansku pred Čegarsku bitku 1809. god. Pošto je tada u Nišu (tvrđavi) bilo malo turskih vojnika. Oni su se dosetili da zavaraju srpsku vojsku i Sinđelića, svako jutro u tajnosti su izvodili oko 1000 vojnika iz tvrđave na brdo Vinik (koliko ih je bilo u tom trenutku) i halačući vraćali ih nazad u grad (kao da nova vojska pristiže u grad), tako da su na taj način zavarali srpsku vojsku kako ih u gradu ima mnogo i tako kupili vreme i sačekali da im vojska pritekne u pomoć.

Postoji priča da je ovaj tajni prolaz, tunel služio i kako bi se stanovništvo spasilo u slučaju pada tvrđave i tu su se čuvali barut, municija i oružje.

Taj prolaz, po toj priči bio je dugačak nekoliko kilometara i izlazio je na Vinik (brdo iznad Niša). O tim tajnim tunelima se niko do sada detaljno nije bavio i nema detaljnih izvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: