Petak, 27.11.2015.

08:58

Članica Aum Šinrikjo oslobođena optužbi za atentat

Bivša članica japanske verske sekte Aum Šinrikjo, oslobođena je optužbi za umešanost u planiranje napada na gradonačelnika Tokija 1995. godine.

Izvor: Beta/AFP

Default images
Nauko Kikuèi - skroz desno. Foto: Youtube screenshot

Naoko Kikući (43) osuđena je polovinom 2014. na pet godina zatvora zbog umešanosti u planiranje napada i slanje paketa sa bombom gradonačelniku. Tom prilikom teško je povređena jedna osoba.

Advokati su uložili žalbu na presudu i danas je odbačena prethodna odluka uz obrazloženje da Naoko Kikući nije bila upućena u planiranje napada na gradonačelnika.

Naoko Kikući nikada nije optužena za napad u tokijskom metrou iako su ona, Katsija Takahaši i Makoto Hirata bili troje preostalih članova sekte Aum koji su uspeli da pobegnu policiji nakon napada u metrou.

Pripadnici sekte Aum Šinrikjo su 1995. pustili nervni gas u tokijsku podzemnu železnicu, od čega je umrlo 12 ljudi, a više od 5.500 povređeno.

Osnivač sekte Šoko Asahara osuđen je 2004. na smrtnu kaznu zbog organizovanja napada u tokijskom metrou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: