Sreda, 17.01.2024.

15:51

Postignut dogovor između Izraela i Hamasa

Pošiljka lekova stigla je u Egipat na putu za zonu sukoba prema dogovoru kojem su posredovali Katar i Francuska.

Izvor: theguardian/M.S.

Postignut dogovor između Izraela i Hamasa
foto:shutterstock/Anas-Mohammed

Pošiljka lekova za izraelske taoce i palestinske civile stigla je u Egipat na putu za Gazu u skladu sa sporazumom u čijem sklapanju su posredovali Katar i Francuska, dok se borbe nastavljaju na većem delu teritorije nakon smrtonosne noći bombardovanja.

Sporazum označava prvi značajan napredak u indirektnim pregovorima između Izraela i Hamasa od decembra, kada je dogovoren kratkotrajni prekid vatre.

U izjavi zvaničnoj novinskoj agenciji Katara, Doha je u utorak objavila dogovor "između Izraela i Hamasa, gde će lekovi zajedno sa drugom humanitarnom pomoći biti isporučeni civilima u Gazi u zamenu za isporuku lekova potrebnih za izraelske zarobljenike u Gazi”.

Militanti Hamasa uzeli su oko 250 ljudi za taoce tokom napada 7. oktobra koji su doveli do sukoba, a oko 132 taoca su još uvek u Gazi, uključujući najmanje 27 za koje se veruje da su ubijeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: