Društvo 1

21.05.2024.

13:16

Hitno upozorenje RHMZ-a: Stiže haos u naredna dva sata

"U narednom satu na jugozapadu Srbije u oblasti Tutin - Suvi Do pojava jakih plјuskova sa gradom i olujnim vetrom", navodi se u hitnom upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Izvor: B92.net

Hitno upozorenje RHMZ-a: Stiže haos u naredna dva sata
AleksandrLu/Shutterstock

Podeli:

U 12.50 sati izdato je još jedno upozorenje:

U naredna 2 časa kiša i lokalni plјuskovi sa grmlјavinom očekuju se na području Bačke, Srema, u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji.
Danas će u košavskom području duvati umeren i jak jugoistočni vetar, na jugu Banata sa udarima olujne jačine. Udari košave krajem dana i tokom noći u slablјenju.

RHMZ je izdao i hitno saopštenje:

"Danas je dejstvovao sistem protivgradne zaštite u Srbiji da bi se smanjio rizik od grada na teritorijama zahvaćenim olujno-gradonosnim oblacima. Dejstvovali su radarski centri Kruševac, Niš, Crni vrh, Sjenica i Užice, Preko mreže protivgradnih stanica ispaljeno je ukupno 236 raketa. Najintenzivnije dejstvo imao je radarski centar Kruševac, koji je sa 32 stanice iz svog domena lansirao 117 priotivgradnih raketa. Štete od grada nije bilo", navodi se u hitnom saopštenju.

Hidrološko upozorenje

Na gornjim tokovima Zapadne i Južne Morave sa pritokama, kao i na Mlavi, Peku, Timoku, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Belici, Lepenici, Lugomiru i Resavi tokom 22. i 23. maja vodostaji će biti u umerenom i većem porastu bez prevazilaženja upozoravajućih nivoa. Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su lokalna izlivanja.

Pao deo protivgradne rakete

Danas je dejstvovao sistem protivgradne zaštite u Srbiji da bi se smanjio rizik od grada na teritorijama zahvaćenim olujno-gradonosnim oblacima. Dejstvovali su radarski centri Kruševac, Niš, Crni vrh, Sjenica i Užice. Preko mreže protivgradnih stanica ispaljeno je ukupno 236 raketa. Najintenzivnije dejstvo imao je radarski centar Kruševac, koji je sa 32 stanice iz svog domena lansirao 117 priotivgradnih raketa. Štete od grada nije bilo.

U popodnevnim satima na području mesne zajednice Vlado Jurić u Kruševcu pao je deo protivgradne rakete, proizvođača kompanije Trajal iz Kruševca, na krov jedne garaže, zbog čega su neki mediji napravili uzbunu. Odmah smo uputili odgovornog radnika da izvrši uviđaj. Utvrđeno je da se radi o laganom, stakloplastičnom delu rakete koji normalno pada posle samolikvidacije rakete u oblaku, koji nije opasnost po bezbednost i po pravilu ne pričinjava štetu. Policija je takođe izvršila uviđaj, kao i predstavnik kompanije Trajal.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

9:48

24.6.2024.

9 h

Podeli: