Najavljena kontraofanziva: Poznato kada počinje?

Ukrajinski šef vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov rekao je u intervjuu za Japansku radiodifuznu korporaciju da Ukrajina ima dovoljno naoružanja.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY
Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

On je dodao i da će dugo očekivana kontraofanziva početi "uskoro".

"Mnogi civili su ostali pod ruskom okupacijom i ne možemo više da gubimo vreme. Već imamo osnovnu količinu naoružanja i druge opreme. Mogu samo da kažem da će kontraofanziva uskoro početi", rekao je Budanov.

Budanov je dodao da Ukrajina mora da upotrebi sve snage i sredstva da istera Rusiju sa svoje teritorije i da će za nastavak ovog poduhvata biti potrebno veće snabdevanje oružjem i municijom.

Prema Budanovu, presretnuto je 90 odsto ruskih napada na ukrajinske trupe i logistiku koji su imali za cilj da poremete pripreme za kontraofanzivu.

Ukrajina je uspela da presretne te napade svojim poboljšanim sistemima protivvazdušne odbrane, rekao je on.

Ruske snage se sve više suočavaju sa nedostatkom morala jer "niko ne razume" zašto se bore u Ukrajini, dodao je Budanov.

Očekuje se da će ishod ukrajinske kontraofanzive biti kritična prekretnica u ratu koja će odrediti da li će Ukrajina povratiti veći deo svoje teritorije ili će biti pritisnuta od strane saveznika da se sastane sa Rusijom za pregovaračkim stolom.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 581 idi na stranu