Svet 0

03.05.2024.

9:42

Iran: Oslobođeni su

Iran je oslobodio posadu zaplenjenog broda koji je plovio pod portugalskom zastavom i koji je povezan sa Izraelom, ali i dalje zadržava kontrolu nad plovilom, izjavio je iranski ministar inostranih poslova Hosein Amir-Abdolahijan.

Izvor: Tanjug

Iran: Oslobođeni su
Profimedia

Podeli:

Amir-Abdolahijan je rekao da brod koji je, kako je naveo, ugrozio bezbednost plovidbe, ostaje zaplenjen na osnovu sudske odluke, objavljeno je u četvrtak na nalogu iranskog Ministarstva spoljnih poslova na platformi X.

Amir-Abdolahijan ističe da je posada oslobođena zajedno sa kapetanom broda iz humanitarnih razloga i da mogu da se vrate u svoje zemlje, prenosi Rojters.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova ranije je saopštilo da je brod Aries zaplenjen zbog "kršenja pomorskih zakona" i da nema sumnje da je povezan sa Izraelom.

Iranska Revolucionarna garda zaplenila je u Ormuskom moreuzu teretni brod MSC Aries sa posadom od 25 članova 13. aprila, nekoliko dana nakon što je Iran najavio da će uzvratiti za napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila, u kojem su ubijeni i komandant iranske Revolucionarne garde u Siriji i njegov zamenik, a za koji je Teheran optužio Izrael.

MSC iznajmljuje Aries od Gortal Shipping-a, podružnice kompanije Zodiac Maritime koja je delimično u vlasništvu izraelskog biznismena Ejala Ofera.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: