Aktuelno 29

03.05.2024.

8:55

Stellantis napada Dačiju u Evropi kineskim automobilom koji se pravi u Poljskoj

Stellantis planira da izazove niskobudžetne auto-brendove, kao što je Dacia, jeftinim automobilima iz novog zajedničkog preduzeća sa kineskim proizvođačem automobila Leapmotor.

Izvor: B92

Stellantis napada Dačiju u Evropi kineskim automobilom koji se pravi u Poljskoj
Leapmotor

Podeli:

Stellantis je prošlog oktobra uložio 1,5 milijardi evra u 21 odsto udela u firmi Leapmotor, a dve kompanije su formirale zajedničko preduzeće pod nazivom Leapmotor International, u kome Stelantis ima 51 odsto udela.

On daje Stellantisu ekskluzivna prava za proizvodnju, izvoz i prodaju Leapmotor proizvoda van Kine, piše Automotive News Europe.

Sve počinje sa malim električnim automobilom T03, koji će se ove godine sklapati od gotovih komponenti u Poljskoj.

Ostala tržišta uključuju Bliski istok, jugoistočnu Aziju i Latinsku Ameriku.

Leapmotor

Partnerstvo daje Stellantisu alate da se takmiči na kineskom automobilskom tržištu, najvećem na svetu, nakon nekoliko teških godina u kojima su brendovi kao što su Peugeot i Citroen izgubili većinu svog tržišnog udela u Kini, a Jeep obustavio proizvodnju u toj zemlji.

Sredinom prošle decenije, PSA grupa, sada deo Stellantisa, prodavala je više od 700.000 automobila godišnje u Kini.

Leapmotor

U početku će glavni proizvodi marke Leapmotor za Evropu biti mali automobil T03 i C10 (SUV dužine 4.750 mm), koji će navodno biti dostupan u EV i hibridnim verzijama.

Očekuje se da će C10 i T03 dobiti sertifikat EU do sredine juna. Još dva mini automobila su u razvoju i planirana su za lansiranje nakon 2024.

Dugoročno, Leapmotor će pokriti različite segmente sa SUV-ovima i krosoverima, a svi modeli će biti dostupni u verzijama sa desnim volanom.

Leapmotor

T03 navodno ima domet od 280 kilometara i motor od 70 kW. Biće velika konkurencija modelu Dacia Spring Electric.

Pretpostavlja se da bi ovaj automobil u Evropi mogao da košta oko 20.000 evra.

SUV C10 ima dve verzije - čisto električnu i električnu sa SUS motorom koji služi kao generator struje za povećanje dometa.

Podeli:

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: