Aktuelno 13

02.05.2024.

14:05

Novi slučaj obolevanja od morbila: Zaraženo trogodišnje nevakcinisano dete

Institut za javno zdravlje Crne Gore je 01. maja u popodnevnim časovima registrovao treći slučaj obolevanja od morbila.

Izvor: RINA

Novi slučaj obolevanja od morbila: Zaraženo trogodišnje nevakcinisano dete
fotohay/Shutterstock

Podeli:

"Prema do sada dostupnim informacijama, ovaj slučaj obolevanja nije epidemiološki povezan sa prethodnim slučajem registrovanim u Baru. Takođe, za sada ne postoji podatak o putovanju deteta van Crne Gore u periodu maksimalne inkubacije", saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Dodaju da se istraživanje nastavlja radi prikupljanja dodatnih relevantnih informacija u cilju otkrivanja izvora infekcije i smanjenja rizika od pojave novih slučajeva. Dom zdravlja Bar vrši epidemiološko istraživanje i preduzima mere suzbijanja, dok Institut za javno zdravlje pruža neophodnu podršku, saopšteno je za Rinu.

Oni pozivaju roditelje da dovedu decu na vakcinaciju bez odlaganja. Sva deca koja su navršila godinu dana i nemaju medicinske kontraindikacije pisano navedene od strene lekara treba da prime prvu dozu vakcine protiv morbila, zauški i rubele (MMR), a deca koja se pripremaju za upis u školu i starija moraju biti vakcinisana sa dve doze ove vakcine.

Obolevanje od morbila već je registrovano u Srbiji, u Novom Pazaru, ali i u drugim zemljama okruženja.

Podeli:

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: