Svet 49

03.05.2024.

23:22

Rat – dan 799: Odjekuju sirene; Rusi napreduju; "Sve je mračnije"

Rat u Ukrajini – 799. dan. Nastavljaju se žestoke borbe na istoku i severoistoku Ukrajine.

Izvor: B92.net

Rat – dan 799: Odjekuju sirene; Rusi napreduju; "Sve je mračnije"
Profimedia

Podeli:

Portparol ukrajinske strateške komande Istok Nazar Vološin upozorio je da se situacija na frontu u istočnoj Ukrajini pogoršava, premda ukrajinske snage "i dalje čvrsto drže" odbrambene linije protiv, kako je naveo, bolje opremljenog neprijatelja.

Završeno

22:47

Rusi ponovo prete: Zapamtite da Moskva ima nuklearno oružje

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova zatražila je danas od britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona ''da zapamti da Moskva ima nuklearno oružje'' dok govori da Ukrajina može da izvodi napade unutar Rusije.

Ceo tekst pročitajte ovde.

22:30

Treći put u toku dana na teritoriji Ukrajine je proglašena vazdušna opasnost.
 

22:29

USAID šalje Ukrajini 250 miliona dolara pomoći za poljoprivredu

Više od 250 miliona dolara biće poslato za obnovu i proširenje poljoprivrednog sektora Ukrajine u okviru novog programa USAID ''Harvest'', izjavio je danas zamenik ukrajinskog ministra poljoprivrede Denis Bašlik.

Gubici i štete na poljoprivrednom sektoru Ukrajine, kao rezultat vojne intervencije Rusije, iznosili su preko 80 milijardi dolara do kraja februara, prema procenama Kijevske škole ekonomije i Svetske banke, navodi Kijev independent.

Program, finansiran od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), podržaće male proizvođače žitarica i uljarica u proširenju njihovih tržišta izvoza, rekao je Bašlik.

19:17

Posledice ruskih udara na Holodnogorsk

17:47

Pogođeno: Gori tenk

16:37

Šmihal: Rusija uništila ili oštetila više od 250.000 kuća u Ukrajini

Ukrajinski premijer Denis Šmihal kaže da je u ruskim napadima uništeno ili oštećeno više od 250.000 ukrajinskih kuća, te da se očekuje da obnova zemlje košta 486 milijardi dolara, prenosi Ukrinform.

"Borba za slobodu Ukrajine se nastavlja. Ali mi već planiramo obnovu, uključujemo partnere i tražimo resurse", rekao je Šmihal i poručio da "Rusija mora da plati sve u potpunosti".

16:33

Rusi napredovali ka Časovom Jaru

15:44

Sirene širom Ukrajine, eksplozije u Harkovu

Vazdušna opasnost proglašena je na celoj teritoriji Ukrajine, prenose mediji.

Eksplozije su već počele da ojekuju u Harkovu.

15:44

Najvažnije s brifinga Ministarstva odbrane Rusije

Jedinice grupe "Zapad" poboljšale su položaje i odbile tri ukrajinska napada, ukrajinska vojska je izgubila do 355 pripadnika;

Jedinice grupe "Istok" zauzele su povoljnije položaje, odbile tri napada dok je protivnik izgubio do 135 vojnika;

Grupa "Centar" poboljšala je taktički položaj, odbila je 10 ukrajinskih kontranapada na području DNR, Ukrajinci su izgubili do 360 vojnika i tenk "abrams" američke proizvodnje;

Ukrajinska vojska je u bici sa pripadnicima grupe "Dnjepar" izgubila 30 vojnika;

U okršaju sa pripadnicima grupe "Jug" ukrajinske snage su kod mesta Sporno, Konstantinovka i Krasnogorovka izgubile do 340 vojnika, tenk, oklopni transporter M113 američke proizvodnje, dve haubice, sistem D-30, sistem za elektronsko ratovanje;

Protivnik je u poslednja 24 sata izgubio samohodnu haubicu "paladin" američke proizvodnje i češku "dana M2";

Ruska vojska izvela je napad na rafineriju "Balovno" iz koje su se naftom snabdevale ukrajinske jedinice;

Ruske snage uništile su i PRO sistem Iris-T

13:43

Zelenski posetio Hmeljnicki

13:40

Više od 80 odsto Rusa pozitivno ocenjuje Putinov rad

Rad predsednika Vladimira Putin pozitivno ocenjuje 83 odsto Rusa, pokazuju podaci istraživanja Fondacije za javno mnjenje (FOM), objavljeni na na sajtu.

Kako se navodi, sličan broj građana, 83 procenta izrazio je poverenje predsedniku Ruske Federacije.

Pored toga, 58 odsto ispitanika reklo je da ruska vlada dobro radi svoj posao.

Nedeljna anketa je sprovedena od 26. do 28. aprila 2024. godine među 1.500 ispitanika starijih od 18 godina iz 104 gradska i seoska naselja u 53 konstitutivna entiteta Ruske Federacije.

13:39

Šojgu: Zauzeli smo 547 kvadratnih kilometara Ukrajine od početka godine

Od početka godine ruske trupe su preuzele kontrolu nad 547 kvadratnih kilometara teritorije novih regiona Ruske Federacije, saopštio je ministar odbrane Sergej Šojgu.

"Grupe ruskih trupa nastavljaju da upadaju u sistem neprijateljskih uporišta duž cele linije borbenog dodira. Jedinice Oružanih snaga Ukrajine pokušavaju da se drže pojedinačnih linija, ali su pod našim naletom prinuđene da napuste svoje položaje i povuku se. Od početka godine preuzeli smo kontrolu nad 547 kvadratnih kilometara teritorije novih regiona zemlje", rekao je Šojgu.

Podsetio je da je u protekle dve nedelje ruska vojska preuzela kontrolu nad naseljima Novobahmutovka, Semenovka i Berdiči Donjecke Narodne Republike (DNR).

Šojgu je rekao da se ukrajinske snage povlače duž cele linije fronta. Uveren je da će ruske trupe nastaviti da oslobađaju teritorije.

13:39

Ukrajina završava utvrđenja u pet regiona

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da se trenutno završava izgradnja utvrđenja u pet regiona, posebno u Donjecku, gde se nastavljaju aktivne borbe.

"Sumska, Zaporoška, Donjecka, Hersonska i Harkovska oblast: pri kraju je izgradnja odbrambenih utvrđenja u pet pravaca", preciziralo je to Ministarstvo.

Nisu saopšteni drugi detalji, ali se na objavljenom snimku vidi postavljanje podzemnih betonskih skloništa i takozvanih "zmajevih zuba" namenjenih usporavanju kopnene ofanzive neprijatelja.

10:12

Orban: Mađarska će povećati izdvajanja za odbranu ako se rat produži

Mađarska će morati da poveća potrošnju na odbranu i sledeće godine, ako se rat u Ukrajina produži i 2025. godine, smanjujući na taj način iznos raspoloživih sredstava za ostale troškove, izjavio je  premijer Viktor Orban.

10:08

Ukrajinski grad Časov Jar je pred padom, upozorio je zamenik šefa glavne uprave Ukrajinske obaveštajne službe Vadim Skibicki.

10:08

Likvidiran ukrajinski vojni obaveštajac, planirao terorističke napade

Ruske snage bezbednosti likvidirale su ukrajinskog vojnog obaveštajca, ruskog državljanina koji je pripremao seriju terorističkih napada u Rusiji, uključujući i objekte Ministarstva odbrane, saopštila je danas Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije.

Prema rečima bezbednosnih zvaničnika, diverzant je planirao seriju terorističkih napada u Rusiji, "uključujući i objekte Ministarstva odbrane Ruske Federacije u Podmoskovlju, kao i pripadnike jednog od dobrovoljačkih bataljona i njegov volonterski centar u Sankt Peterburgu", prenosi RIA Novosti.

08:32

Ruske snage intenzivirale napade na Avdejevskom pravcu

Rusija je intenzivirala napade na Avdejevskom pravcu, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, navodeći da su ukrajinske snage u protekla 24 sata odbile 50 ruskih napada na tom delu fronta. 

Ruske snage su se fokusirale na nekoliko sektora fronta u Donbasu, prenosi Unian.

Na Bahmutskom pravcu ukrajinske snage odbile su 22 ruska napada, a u protekla 24 sata na liniji fronta su se dogodila 134 sukoba. 

Ruske snage ušle su u februaru ove godine u Avdejevku, grad u Donjeckoj oblasti, na istoku Ukrajine.

07:40

Hiljade mrtvih

07:39

Oglasila se Zaharova

Rusija neće učestvovati na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj, koja je planirana u junu, niti u bilo kakvim drugim događajima posvećenim "formuli mira" ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, ponovila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

07:38

Moskva: Tokom noći oboreno šest ukrajinskih dronova

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da su snage protivvazdušne odbrane uništile šest ukrajinskih dronova –.pet iznad Belgorodske oblasti i jedan nad Krimom.

Ministarstvo nije saopštilo detalje o eventualnoj šteti zbog napada.

07:38

Ukrajina će u nekom trenutku morati da uđe u pregovore sa Rusijom kako bi okončala više od dve godine dug rat, izjavio je visoki zvaničnik ukrajinske obaveštajne službe general-major Vadim Skibitski.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: