Prevencija 3

02.05.2024.

20:33

Svaki dan je koristimo, a prljavija je od WC šolje

Najveći krivac za bakterije na kuhinjskim predmetima je krpa, a stručnjak tvrdi da upravo one ponekad naprave veliku štetu, i to zdravlju.

Izvor: net.hr

Svaki dan je koristimo, a prljavija je od WC šolje
New Africa/Shutterstock

Podeli:

Svaka kuhinja može biti puna klica i bakterija, a jedan važan predmetom za čišćenje smatra se najgorim krivcem i ima više bakterija nego toaleti.

Smatra se da je krpa za suđe krivac za bakterije, jer se često ostavljaju vlažne, te se tokom tog vremena bakterije lepe na nju. S obzirom na to da se bliži leto, a sa njim i topli dani, potreban je veći oprez jer upravo tada krpa postaje leglo za razmnožavanje bakterija.

Naučnik i lekar upozorio je da se 90 odsto krpa za suđe u Ujedinjenom Kraljevstvu smatra kontaminiranim od wc šolje. 

Naime, voditelj programa za Medicinsku nauku, dr Gareth Naj i firma Magnet Tradeom preporučili su da se krpe za posuđe ne koriste. 

"Znate li da se 90 odsto krpa za posuđe u Velikoj Britaniji smatra jako kontaminiranim bakterijama u poređenju sa 20 odsto ručki za ispiranje wc šolje. Wc šolja je bolja od drugih kuhinjskih površina kao što su kuhinjska slavina i radna ploča. Opet prema nedavnim studijama, oko 70 odsto krpa za posuđe u Velikoj Britaniji zaraženo je sa više od jedne milijarde bakterija na 100 cm2 površine ili oko pola milijarde za vašu krpu za suđe prosečne veličine", rekao je dr Garet.

Sedam vrsta bakterija na krpama

Dr Garet je takođe identificikovao sedam vrsta štetnih bakterija na krpama za suđe, koje mogu uzrokovati niz simptoma:

  • E coli - proliv, groznica, grčevi u stomaku, mučnina i povraćanje,
  • Pseudomonas aeruginosa - može dovesti do problema u disanju, šoka i smrti,
  • Salmonela - proliv, groznica i grčevi u želucu,
  • Staphylococcus aureus – ako uđe u krvotok, može izazvati infekcije krvotoka, upalu pluća ili infekcije kostiju i zglobova,
  • Enterobacter - infekcije mokraćnog kanala, respiratorne infekcije,
  • Klebsiella - infekcije mokraćnog kanala, respiratorne infekcije,
  • Bacillus subtilis – povraćanje i proliv.

"Sve bakterije mogu uzrokovati vrlo teške infekcije kod pacijenata koji su vrlo mladi ili stari ili imaju temeljna zdravstvena stanja koja ih čine sklonijima infekcijama", otkrio je dr Garet.

Šta se preporučuje?

Takođe, stručnjak smatra da je krpa za suđe, kojom se često čisti nered i zatim se ostavlja na kuhinjskoj radnoj ploči, jedan od najgorih krivaca za ovakve bakterije, u zavisnosti od toga koliko je vlažna.

"Vlažna krpa ostavljena u toploj kuhinji pruža idealno okruženje za razmnožavanje bakterija. To je izrazito lada su prisutni i tragovi hrane", upozorava dr Garet.

Također, dr Garet savetuje da ne koristite kuhinjske krpe, ali ako baš insistirate na tome, važno je da se često menjaju i peru. 

"Preporuke su da ne koristite krpe, ali ako to učinite, obavezno ih perite nakon svake upotrebe.  Idealno bi bilo da pređete na antibakterijske maramice za čišćenje nekih površina, posebno nakon pripreme sirovog mesa", zaključio je.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

10 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

15 h

Podeli: