Aktuelno 1

03.05.2024.

9:25

Meril Strip dobija Zlatnu palmu na ovogodišnjem filmskom festivalu u Kanu

Slavna američka glumica Meril Strip dobiće počasnu Zlatnu palmu tokom ceremonije otvaranja ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala u Kanu 14. maja, saopštili su organizatori.

Izvor: Beta/AFP

Meril Strip dobija Zlatnu palmu na ovogodišnjem filmskom festivalu u Kanu
Profimedia

Podeli:

Holivudska glumica sa rekordnom 21 nominacijom za prestižnog Oskara do sada je samo jednom bila na Kanskom festivalu. Bilo je to pre 35 godina kada je film "Plač u tami" u kojem je igrala, dobio jednu od nagrada Kanskog festivala.

Meril Strip je dobila tri Oskara za uloge u filmovima Kramer protiv Kramera (1980), Sofijin izbor (1983) i Čelična dama iz 2012. godine.

Glumica proslavila se u filmovima Lov na jelene, Žena francuskog poručnika, Moja Afrika, Mostovi okruga Medison, Sumnja i Zaljubljivanje.

Počasnu Zlatnu palmu će ove godine dobiti kreator serijala Ratovi zvezda Džordž Lukas (George Lucas) i kolektivno Studio Gibli japanskog reditelja animacije Hajaoa Mijazakija.

Kanski festival će biti održan od 14. do 25. maja, a za Zlatnu palmu se takmiči više od 20 filmova, među kojima novo ostvarenje Frensisa Forda Kopole (Francis Coppola) Megalopolis.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: