BBC 0

03.05.2024.

9:42

"Buđenje": Obeležavanje godišnjice masovnog ubistva u školi Vladislav Ribnikar u Beogradu

Godišnjica masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, obeležava se danas komemorativnim programom "Buđenje".

"Buđenje": Obeležavanje godišnjice masovnog ubistva u školi Vladislav Ribnikar u Beogradu
BBC

Podeli:

Tišinu kišnog jutra u ulici Kralja Milutina u Beogradu prekinuo je zvuk sirene u 8 sati i 41 minut, kada se pre tačno godinu dana desilo masovno ubistvo u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".Tada je maloletni učenik škole hicima iz pištolja ubio devetoro učenika i čuvara, ranivši petoro đaka i nastavnicu.

Ubijeni su Bojana Asović, Ana Božović, Katarina Martinović, Mara Anđelković, Ema Kobiljski, Sofija Negić, Andrija Čikić, Adriana Dukić, Angelina Aćimović i Dragan Vlahović.

Prva godišnjica zločina obeležava se danas u glavnom gradu Srbije komemorativnim programom "Buđenje".

Pognutih glava, sa vencima i svećama u rukama, kolona ljudi u tišini prilazi ulazu škole odajući počast žrtvama.

BBC

Na samom ulazu postavljena je prostorno-likovna instalacija "veo plača", na kojem su ispisana imena svih žrtava.

Deo ulice u kojoj se nalazi škola, od Njegoševe do Krunske, nazvan "Prostor tišine", biće zatvoren za saobraćaj do 19.30, kako bi građani tokom celog dana tu mogli ostaviti cveće, zapaliti sveću i upisati se u knjigu sećanja, u prostorima određenim za to.

Školski prozori i čitava fasada na toj strani zgrade su prekriveni belom tkaninom sa iscrtanim plavim pticama, a postavljeno je i 10 svojevrsnih metalnih jarbola na trotoaru.

BBC

Kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu, od 9 do 19 časova biće organizovan Forum u okviru kojeg će građani razgovarati sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima o pitanjima koja se tiču uzroka i posledica masovnih ubistava 3. i 4. maja 2023. godine, a za to vreme na posebno postavljenom ekranu u blizini tog spomenika biće emitovan video kolaž sećanja na žrtve.

U prostoru Foruma biće dostupna kutija za poruke, kao i Kju-Ar (QR) kodovi koji će omogućiti građanima da iznesu predloge koji će biti korišćeni u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru.

Završni muzičko-scenski program će biti održan u Studentskom kulturnom centru u 20 časova, a zbog ograničenog prostora, građani će događaj moći da prate na postavljenom ekranu na Tašmajdanu, kao i u direktnom prenosu na Radio-televiziji Srbije, televizijama N1 i Nova S.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: