Subota, 20.03.2021.

13:17

Počelo proleće, a najavile ga pahulje; Kada konačno možemo da uživamo? VIDEO

Danas je počelo proleće, a umesto ljubičica najavile su ga snežne pahulje.

Izvor: B92, Prva

Počelo proleće, a najavile ga pahulje; Kada konačno možemo da uživamo? VIDEO
Printskrin: TV Prva

U toku jučerašnjeg dana smenjivali su se sunce i sneg, a kako kaže meteorlog Nedeljko Todorović, padavine u martu nisu neobične. Ređa pojava je snežni pokrivač, pogotovo u nižim predelima.

"Ovaj hladni period sa temperaturama ispod proseka zadržaće se do sredine sledeće nedelje, s tim da bi do utorka ujutru bilo i kiše, ali i snega na planinskim predelima", kaže Todorović.

Kako dalje navodi, na planinama iznad 1000 metara doći će do povećanja pokrivača za dodatnih 20 do 30 centimetara, a u predelima iznad 1500 metara visina snežnog pokrivača dostiže i jedan metar.

Moguća je pojava snega i u nižim predelima, pogotovo u centralnoj i južnoj Srbiji.

Posle utorka, do kada se očekuju padavine, počinje da se razvedrava, ali se očekuju jutarnji mrazevi jer će temperature ujutru i uveče i dalje biti niže.

"Od 26. marta temperature će početi da rastu. Na početku će premašiti 10 stepeni, a od 27, 28. marta i 15. Maksimalne temperature krajem marta kretaće se između 15 i 20 stepeni", ističe meteorolog.

Ovakve promene vremena utiču i na stariju i na mlađu populaciju.

Dr Nada Macura ističe da veće probleme izazivaju kod starijih ljudi.

"Kod mladih se to brzo menja, traje dva do tri dana, a kod starijih, pogotovo kod srčanih bolesnika, asmatičara, ljudima sa čirom na želucu, kamenom u bubregu ili žučnoj kesi porblemi mogu da potrau".

Kako dalje naglašava Macura, gledajući jučerašnji dan, kada su se doslovno izmenjala sva godišnja doba, organizmu je teško da ispravi sve te "greške".

"Starije osobe ne treba da preteruju sa lekovima. Treba da borave u dobro osvetljenoj prostoriji, da uzimaju vitamine, tečnosti, da borave tamo gde je čist vazduh, gde je puno drveća i kiseonika", zaključuje dr Nada Macura.

Opširnije u video prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

19 h

Podeli: