Lajčak: Pred nama je dug i krivudav put u dijalogu Beograda i Prištine

Specijalni predstavnik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kaže da je zadovoljan onim što je do sada postignuto u dijalogu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/lajo_2
Foto: Depositphotos/lajo_2

Ali naglašava da je proces pred ”dugim i krivudavim putem” do rešanja.

”Dijalog traje, pod vođstvom EU. Dug i krividav put je pred nama, a ne auto-put”, kaže Lajčak.

Miroslav Lajčak je u obraćanju Evropskom parlamentu i parlamentima zemlja Zapadnog Balkana, na konferenciji posvećenoj obeležavanju 25 godina Dejtonskog sporazuma, izdvojio dijalog Beograda i Prištine i situaciju u BiH kao ”osnovne izazove u regionu”.

Lajčak napominje da je dijalog Beograda i Prištine ”osnova njegovog mandata”, a da je cilj postizanje ”sveobuhvatnog pravnoobavezujuče sporazuma o normlizaciji odnosa koji će se rešiti sva otvorena pitanja jednom zauvek i to uskladu sa međunarodnim zakonima i evropskim vredostima”.

”To će biti ključno za evropski put obe strane, stabilizaciju regiona i odblokiraće toliko toga za ceo region”, kaže Lajčak.

Specijalni predstavnik EU kaže da je zadovoljan dosadašnjim rezultatima u dijalogu, počev od ponovnog pokretanja razgovora, preko postizanja dogovora o glavnim elementima pravno obavezujućeg sporazuma do ”punog napretka” na pitanjima nestalih i raseljenih i ekonomske saradnje.

”Trenutno razgovaramo o pitanjima međusobnog potraživanja i imovine”, kaže Lajčak.

Lajčak je zahvalio i Beogradu i Prištini na angažmanu, a predsedniku Aleksandru Vučiću i premijeru Avdulahu Hotiju na posvećenosti, koju pokazuju u nastavku dijaloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 90 idi na stranu